Ostalo

Sme�no

Pogledajte kako danas izgleda mali dečak osuđen za veštičarenje! (VIDEO)

Sećate li se Anje Ringren Loven koja je na ulici malom dečaku od samo dve godine, dala vodu i keks, a zatim ga i spasila, promenila mu život? Pogledajte kako danas izgleda mali dečak osuđen za veštičarenje! 

Pogledajte kako danas izgleda mali dečak osuđen za veštičarenje! (VIDEO) Screenshoot/Instagram




Anje Ringren spasila je život malom dečaku iz Nigerije koji je bio optužen za veštičarenje, a u tom trenutku imao je samo dve godine. Ova fotografija obišla je svet. 

Anja je iz Holandije i svoj život posvetila je spašavanju dece iz plemena koja odbacuju malu decu jer veruju da su veštice. Ona je otovorila centar "Zemlja Nade", u kojem borave i dobijaju adekvatnu negu ova odbačena deca.



Fotografija je obišla svet i ostala je u pamćenju mnogih ova potresna slika, kako Anja na sred ulice malenom dečaku drži flašu vode dok on pije. Pogledajte šta se godinama kasnije dogodilo dečaku.






Dečak pod imenom Ikva Ibom, sada poznatiji kao Houp (Nada) posle šest godina nakon spašavanja, susreo se sa svojim ocem.


Godine 2016. Anja je dečaka odvela u bolnicu ali nije verovala da će preživeti i o tome kaže:


"Kada sam ga unela u kola, pogledala sam svog muža Dejvida i rekla mu da tog dečaka treba da nazovemo Houp. Nisam htela da umre bez imena. Trebalo je da umre dostojanstveno..."









Šest godina od ovog događaja, Houp se sreo sa svojim ocem, Anje Ringren Loven odvela ga je u kućnu posetu želeći da svi vide kako dečak danas izgleda:


"Htela sam da seljani budu svedoci neverovatne transformacije tog dečaka. Poslednji put smo Nadu vratili u njegovo selo 2018. godine gde smo održali konferenciju i predavanje za celu zajednicu. Ovog puta Houp je bio uzbuđeniji što se vraća u svoje selo jer je više razumeo, a onda je pred nas izašao njegov ujak, brat njegove majke."



Kada je dečak spašen te 2016. godine njegov ujak nije bio prisutan:


"Njegov ujak je radio u drugoj državi, tako da nije ni znao šta se dešava malom dečaku. Takođe nam je rekao da se otac od Nade vratio u selo nakon što je godinama bio odsutan. Odjednom smo išli ka kući u kojoj je Nada nekada živeo da tamo nađemo njegovog oca. Bilo je nadrealno," ispričala je Anja.


Ujak je tada rekao da Houp neverovatno liči na svog oca:


"Roditelji malog dečaka su razvedeni. Iz bezbedonosnih razloga i zakona ne mogu da ulazim u detalje"- kaže Anja i dodaje:







"Ali reći ću ovo, Nadin otac je bio veoma iznenađen što je ponovo video sina. I Nada je samo stajao i gledao u njega. Kada smo se vratili u "Zemlju nade", dečak je uzeo moj telefon i bio je toliko uzbuđen što će drugim dečacima pokazati kako izgleda njegov otac. Baš kao i druga deca kada se vrate iz kućne posete.

Nada neće živeti sa ocem ili majkom iz mnogo razloga. Ali bez obzira na to što se desilo u prošlosti, deca moraju da znaju svoje korene. Deca moraju da znaju odakle dolaze jer to stvara njihov identitet, a Houp ima prava na identitet.


 Imati identitet je osnovno ljudsko pravo. On će tako da shvati ko je on zaista."










Anja kaže da je važno što Houp zna odakle dolazi i da verovatno nikada neće zaboraviti ono što mu se dogodilo:

"To saznanje može samo da ga oslobodi"- smatra Anje Ringren Loven.




 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>