Ostalo

Sme�no

Na Miholjdan su običaji malo drugačiji! (VIDEO)

Na Miholjdan su običaji malo drugačiji, razlikuju se od ostalih, a evo šta biste trebali da uradite na ovaj dan.

Na Miholjdan su običaji malo drugačiji! (VIDEO) Screenshoot/youtube





Pravoslavni vernici danas obeležavaju sećanje na Svetog Kirjaka, praznik u narodu poznatiji i kao Miholjdan. To je vreme sećanja na Svetog Kirjaka, hrišćanskog svetitelja i mučenika iz 4. veka koji je još za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Rođen je u Korintu krajem četvrtog veka.

Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a u želji da živi duhovni život, otišao je u Jerusalim i zamonašio se. Posle toga je promenio nekoliko manastira i posvetio se borbi protiv jeresi.

Iako je ceo život proveo u strogom postu, predanje kaže da je bio krupan čovek. Čak je pred kraj života boravio u monaškoj obitelji Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno nakon što padne mrak.




Monasi su ga poštovali jer je tešio i isceljivao bolesne i nevoljne.

Doživeo je 109. godinu, a poslednje godine života proveo je u pustinji gde je i umro.

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.

Za razliku od mnogih drugih crkvenih praznika, narod kaže da na današnji dan treba raditi! Običaj verovatno potiče iz vremena kada su se početkom oktobra obavljali poslednji poljoprivredni radovi pred početak zime.



 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/opanak

Povezane vesti:


>