Ostalo

Sme�no

Sveti Ilija Gromovnik: Na ovaj dan obavezno uzmite med! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 2. avgusta slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Na ovaj dan obavezno uzmite med!

Sveti Ilija Gromovnik: Na ovaj dan obavezno uzmite med! (VIDEO) Screenshoot/Youtube





Pravoslavci 2. avgusta obežavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije.

Sveti Ilija u pravoslavlju važi za strogog i nepokolebljivog propovednika etičkih vrednosti.

Predanje kaže da je Sveti Ilija bio među prorocima koji su se poklonili Isusu na Tavoru na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se Isus javio svojim učenicima sa porukama nove vere.

Sveti Ilija se, iz tog razloga, uvek slika na preobraženskim ikonama.

U viziji Svetog Jovana Bogoslova uloga Svetog Ilije vezana je za budućnost hrišćanske crkve i drugi Hristov dolazak na zemlju.

Prema knjizi Otkrovenja Jovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Ilija sa starozavetnim prorokom Enohom i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje čovečanstva.





Narodna verovanja


U narodu Sveti Ilija je poznat kao Ilija Gromovnik, onaj koji upravlja munjama i gromovima.

U srpskom narodu se mnoge prirodne pojave vezuju za Svetog Iliju.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.




Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.








 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/opanak

Povezane vesti:


>