Ostalo

Sme�no

Gajite ruže! Evo kako da ih spremite za zimu! Kako se i kada sade!

Gajite ruže! Najviše posla oko bodljikavih lepotica ima u jesen, jer se sada sade, orezuju i pripremaju za zimski san. Uz malo znanja i truda, ružičnjak će godinama ukrašavati vrt, dobijati pohvale gostiju i pružati veliko zadovoljstvo baštovanu. Evo kako da ih spremite za zimu, kako se i kada sade!

Gajite ruže! Evo kako da ih spremite za zimu! Kako se i kada sade! Svet Plus





 

Jesen je idealno vreme za sadnju ruža i ovo cveće prekrasnih boja i mirisa može da bude pravo rešenje za sve one koji su se umorili od jednogodišnjih cvetnica i šišanja travnjaka. Uz malo znanja i truda, ružičnjak će godinama ukrašavati vrt, dobijati pohvale gostiju i pružati veliko zadovoljstvo baštovanu.


Ruže je bolje saditi u jesen nego u proleće, i to se radi sve dok je zemlja suva i dok se ne smrzne. Međutim, pošto se zemlja zbog mraza stegne oko korena, takve ruže kasnije cvetaju od onih posađenih u proleće. Orezuju se kada precvetaju, a neke vrste svojim laticama dugo ukrašavaju vrt. Dakle, ne treba žuriti, ali valja napraviti plan, odabrati vrste i početi sa pripremom zemljišta. Ruži treba pažljivo odabrati mesto, jer na severu ne može da uspe, pošto joj je potrebno najmanje osam sati sunca.

Zemlju treba ostaviti praznu ili posaditi nešto drugo, a nikako novu ružu.


Sadnja se obavlja kada je zemlja suva, dobro oceđena i nema mraza. Najbolje je posaditi ružu mesec dana pre prvog mraza, kako bi koren imao vremena da se ožili.

Svakoj ruži treba dati prostora, jer ne vole da se dodiruju. Prema savetima stručnjaka, razmak između mini-ruža treba da bude 30 centimetara, hibrida 40, floribunda 50, a između penjačica po dva-tri metra.










Ukoliko se sade na terasi, posuda mora da bude velika, jer ruže imaju ogroman koren. Posudu zimi obavezno treba zaštititi džakom i pokriti je novinama.



Orezivanje novoposađene ruže radi se u proleće. Ne treba žaliti što se seku grane, jer to ružama prija s obzirom na to da one koje se ne orezuju brzo podivljaju, lome im se grane i manje cvetaju.



U jesen se orezuje šest-sedam pupova kod klasičnih vrsta (čajevke, floribunde, buketarke i sve ostale osim mini-ruža i penjačica) i to se radi iz predostrožnosti, jer ako se smrznu, stradaće samo najviša okca. Orezivanje se finišira u proleće, šest nedelja pre željenog cvetanja. Prvi cvet se reže u pupoljku i na dršci se ostavljaju dva okca iz kojih će kroz šest nedelja izrasti dve nove ruže.















PRAVILA OREZIVANJA:

* orezuju se grane u sredini krune

* spoljne grane se proređuju

* rez mora biti ukoso

* reže se tik iznad izdanka (pet milimetara)

* grana sa rezom predaleko od izdanka odumire

* prvo se orežu, pa zatim presade

Viber

Autor: O.J
Izvor: Novosti.rs

Povezane vesti:


>