Ostalo

Sme�no

Zimske olimpijske igre 2018!

Zimske olimpijske igre će biti održane u Pjongčangu, Južna Koreja, od 9. do 25. februara 2018. godine.

Zimske olimpijske igre 2018! Screenshoot Google



Grad domaćin je izabran 6. jula 2011. godine u Južnoafričkoj Republici i ovo će biti prve Zimske i druge Olimpijske igre održane u Južnoj Koreji. Na igrama učestvuje 2,952 sportista iz 92 zemlje što ove igre čini najmasovnijim do sada, i po broju zemalja učesnica i po broju sportista. Biće održano 102 takmičenje u sedam sportova, odnosno 15 disciplina. Na ceremoniji otvaranja zajedno će defilovati sportisti Južne i Severne Koreje pod zastavom ujedinjene Koreje, a sportistkinje iz ove dve zemlje takmičiće se u hokeju na ledu u zajedničkoj reprezentaciji. Dogovor o učešću Severnokorejaca i zajedničkom defileu na otvaranju ZOI saopšten je sredinom januara što je izazvalo iznenađenje širom sveta ali i olakšanje pošto se prethodno govorilo o potencijalnim bezbednosnim problemima. S obzirom na to da se Pjongčang nalazi samo na 80 kilometara od "demilitarizovane zone" između dve Koreje, a da je prethodno bilo pominjano oružje, ovakav dogovor dve strane će doneti mir svim sportistima, uključujući i naša četiri predstavnika, tokom 16 dana trajanja Igara. 

Ruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče pod svojom zastavom i grbom. Njihov broj je takođe ograničen zbog suspenzije Međunarodnog olimpijskog komiteta pa oni nastupaju pod olimpijskom zastavom i imenom "Olimpijski sportisti iz Rusije". 

Takmičenja se prvi put odvijaju u big er-u u snoubordingu, masovnom startu u brzom klizanju, mešovitim parovima u kerlingu i ekipnom nadmetanju u alpskom skijanju. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>