Zdravlje

Ljubav

Ako želite da duže traju ove namirnice ne stavljajte u frižider

Ukoliko niste znali, nekim namirnicama nikako ne odgovara čuvanje u frižideru te ih treba držati isključivo na sobnoj temperaturi. U suprotnom promeniće ukus, a i kraće će trajati.

Ako želite da duže traju ove namirnice ne stavljajte u frižider



Jedan od češćih razloga trovanja hranom je ako se ne obraća pažnja na rok upotrebe, a čak 40 odsto ljudi jede hranu kojoj je prošao rok upotrebe. To kod nekih namirnica nema razlike, a mi vam predstavljamo namirnice koje će vam duže trajati ukoliko ih ne držite u frižideru.

Paradajz

Selfi fotografisanje je mentalni poremećaj? Patite li od selfitisa?
Tehnički, paradajz je voće, ali po ukusu je sličniji povrću. Svi oni koji ih uzgajaju u sopstvenoj bašti znaju da paradajz voli toplinu, a ne hladnoću. A takve su i nakon što se uberu. Zbog toga frižider nije najbolje mesto, u njemu se brzo pretvore u nešto nepoželjno, možda još dobro za kuhanje, ali ne i za salatu. Čuvajte ih stoga na nekoj radnoj površini, ali ne direktno na suncu.

Citrusno voće

Njega je bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili narandže u frižider, kora će im postati gruba, tvrda, a i biće manje sočne i ukusne.

Beli luk

Da bi ostao zdrav, treba ga čuvati na suvom mestu, a to je najčešće ostava. Frižider je previše vlažan. Osim toga, u njemu nema strujanja vazduha pa lakše dolazi i do truljenja. Nemojte ga čuvati u blizini krompira jer krompir ispušta vlagu i plin koji podstiče kvarenje luka. Luk čuvajte na hladnom, tamnom mestu na kom je dobra ventilacija. Zbog svetlosti luk može postati gorak. Za razliku od belog, crveni luk koji sadrži više vode čuvajte u frižideru.

Avokado

Avokado počinje da sazreva tek nakon što se ubere. Kupite li tvrd avokado, nemojte ga čuvati u frižideru jer ćete usporiti proces sazrevanja. S druge strane ako je avokado već mekan, a vi nećete odmah da ga koristite, čuvanje u frižideru će produžiti rok trajanja.

Bosiljak

Paradajz i bosiljak dobro se slažu na tanjiru, a vole da budu zajedno i pre upotrebe. I bosiljak voli toplinu, a ako se duže čuva u frižideru, uvene pre vremena. Sa svežim bosiljkom je najbolje postupati kao i sa cvećem. Čuvajte ga u čaši vode, koju ćete menjati svaki drugi dan, te dalje od direktnog sunčevog svetla. Pokrijete li ga plastičnom kesom koju ste zbog dotoka svežeg vazduha probušili, ostaće svežiji.

Hleb

Hleb će se u frižideru brzo osušiti. Ono što planirate da pojedete u roku od četiri dana držite na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite.

Krompir

Hladnije temperature negativno utiču na ukus krompira, pa ga držite van frižidera, u ostavi u papirnim kesama. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu, koja utiče na brzo propadanje krompira. Većina sorti krompira trebalo bi da traje do tri nedelje.

Autor: J.B.
Izvor: Atma.hr
Foto: Suat Eman/Freedigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>