Ostalo

Sme�no

Viola Antonia Stradivarija na aukciji - ovo je zvuk od 45 miliona dolara (Video)

Gudački instrumenti koje je u 18. veku napravio čuveni Stradivari i dan danas smatraju se najvrednijim instrumentima u ovoj oblasti, a sada možete čuti i kako zvuči viola od 45 miliona dolara.

Viola Antonia Stradivarija na aukciji - ovo je zvuk od 45 miliona dolara (Video)



Ovog proleća će "Sotheby's" pripremiti aukciju Stradivarijeve viole čija će početna cena biti 45 miliona dolara. Ova viola nastala je u periodu između 1700. i 1720. godine. Inače, ovaj period smatra se najproduktivnijim u celoj karijeri pravljenja instrumenata kada je Antonio Stradivari u pitanju.

Viola se procenjuje na 45 miliona dolara, a obzirom da se radi o aukciji na kojoj će se naći ovakav predmet, sasvim je sigurno da će cena koju će dostići biti mnogo veća od početne. Radi se o instrumentu čiji je tvorac Antonio Stradivari pa stoga postoje mnogi muzičari koji bi dali sve što poseduju samo da se u njihovim rukama nađe ova viola.

Antonio Stradivari bio je čovek koji je pravio instrumente sa specifičnim i jedinstvenim zvukom, i ne postoji viola ili violina koja je ista kao one koje je on napravio. Violinista Dejvid Aron Karpenter jedan je od retkih koji ima priliku da zasvira na jednoj od ovih violina, kojih postoji samo deset na svetu, a evo i kako to zvuči.



Autor: M.P.
Foto: ScreenShot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>