Zdravlje

Ljubav

Indeks telesne mase: Koja je vaša idealna težina?

Iako je indeks telesne mase najbolji pokazatelj koja je vaša odgovarajuća težnia, pored njega potrebno je imati i još par parametara koji će pomoći pri preciznom određivanju savršene težine.

Indeks telesne mase: Koja je vaša idealna težina?



Indeks telesne mase i dalje se naveliko koristi kao pokazatelj zdravlja, međutim naučnici sa Univerziteta Penigton tvrde da mu ipak nedostaju neki parametri kako bismo mogli potpuno da se oslonimo na njega.

Naime, u svrhu istraživanja povezanosti između indeksa telesne mase, popularnog BMI, i smrtnosti, proučili su podatke o gotovo četvrt miliona preminulih osoba, a u početnim rezultatima se pokazala najmanja smrtnost kod osoba čiji je BMI imao vrednosti između 25 i 29.99.

Zatim su izbacili bolesne i pušače iz proračuna, jer su te dve kategorije po definiciji unutar tih granica, iako im zdravlje nije dobro, pokazalo se da je najmanja smrtnost pri samom vrhu kategorije normalnih.

Naučnici objašnjavaju da je potrebno da izmerite i obim struka, jer indeks telesne mase pokazuje koliko ste teški, ali ne i kako su vam kilogrami raspoređeni na telu. Naime, upravo su visceralne masti u području stomaka ubedljivo najopasnije za zdravlje.

Stoga, ako vam je BMI u granicama normale, izmerite opseg struka na vrhu kukova. Muškarci ne bi smeli da imaju više od 101.5 cm, a žene 90 ako želite da budete zdravi i dugovečni.

Autor: A.K.
Izvor: b92.net
Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle


>