Zdravlje

Ljubav

Bol u kukovima je ozbiljna stvar!

Bol u donjem delu tela često ide ruku pod ruku sa bolovima u kukovima, ali uzroci mogu biti raznoliki i to je ozbiljna stvar zbog koje se treba obratiti lekaru.

Bol u kukovima je ozbiljna stvar! Foto: Freepik



Ako osećate bol u donjem delu leđa, kukovima ili u oba područja, može li postojati drugi uzrok? Ovi bolovi često se pojavljuju istovremeno, što može otežati određivanje tačnog izvora boli. Budući da kosti čine samo deo strukture koja može izazvati bol, treba razmotriti i zglobove, mišiće, tetive, nerve, krvne sudove...

"S obzirom na to, lista mogućih uzroka boli u kukovima je duga i često se preklapa", kaže dr Raul Šahah, ortopedski hirurg. 

Rizik od pojave bolova u kukovima povećava se s godinama, telesnom težinom i određenim životnim navikama. Evo nekih potencijalnih razloga zbog kojih se može javiti bol u kukovima:

ARTRITIS
Artritis je bol i otok jednog ili više zglobova. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešći su osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik, koji obično zahvata hrskavicu između kostiju. U teškim slučajevima, hrskavica se potpuno ošteti, što može uzrokovati bolove, oticanje i smanjenu pokretljivost zglobova.

HERNIJA DISKA
Hernija diska je posledica degenerativnih promena diska između pršljenova. Disk može iskočiti i pritiskati nerve, što uzrokuje bolove, posebno u donjem delu leđa i kukovima.

SPINALNA STENOZA
Spinalna stenoza je suženje spinalnog kanala koje može pritiskati nerve i uzrokovati bol, iako se može javiti u drugim delovima tela, uključujući kukove.


Možda vas interesuje: 
Nemačka udvostručila broj radnih viza! Postoji jedna prepreka!




Foto: Freepik



SINDROM SAKROILIJAČNOG ZGLOBA
Ovaj sindrom uzrokuje bol u donjem delu leđa i kukovima. Može biti rezultat povreda ili preopterećenja zglobova.

UGANUĆA I ISTEGNUĆA
Oštećenje ligamenata, mišića ili tetiva može izazvati bolove u donjem delu leđa i kukovima.

UKLJEŠTEN NERV
Uklješten nerv može prouzrokovati bolove koji se protežu od donjeg dela leđa do kukova.

ČVRSTI FLEKSORI KUKA
Ovaj problem može nastati zbog dugotrajnog sedenja, što može izazvati bolove u donjem delu leđa i kukovima.

Lečenje bolova u kukovima obično zahteva dijagnostiku od strane lekara i različite terapijske pristupe, uključujući lekove, fizikalnu terapiju i, u nekim slučajevima, hirurške intervencije.
 

Lekari predstavljaju sigurne i dokazane strategije za mršavljenje!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>