Zdravlje

Ljubav

Med za bolje zdravlje i sve njegove dobrobiti

Med se od davnina smatra svetom hranom i ima mnogobrojna lekovita dejstva. Ova namirnica je odličan izvor energije, i zahvaljujući svom sastavu veoma cenjen antioksidant. Zašto je dobro da ga uključite u ishranu možete pročitati u nastavku.

Med za bolje zdravlje i sve njegove dobrobiti



Med je bogat veoma lako svarljivim prostim šećerima, pa veoma brzo daje energiju organizmu. Bogat je i mineralima, kao što su gvožđe, kalcijum, natrijum i magnezijum. Pa ipak, on je više od obične hrane.

Dezinfikuje ogrebotine i posekotine, ublažuje opekotine. Pošto je po prirodi antimikrobna supstanca, med deluje kao antibiotski krem. Nekoliko istraživanja su utvrdila da med ima neverovatno snažna antiseptička i lekovita svojstva.

Smiruje kašalj, ublažava upalu grla: Klinička ispitivanja su pokazala da med deluje isto toliko efikasno u smirivanju kašlja kao i lekovi koji se nabavljaju bez recepta. Pomešajte kašiku meda sa toplom vodom i popijte, kako biste ublažili probleme sa grlom i smirili nadražaj na kašalj.

Čisti od parazita: Mešavina meda, prečišćene vode i jabukovog sirćeta pomaže da se izbace paraziti iz creva. Pomešajte kašiku meda i nepasterizovanog jabukovog sirćeta sa dve šolje tople vode. Pijte nekoliko puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Smiruje nervozu: U ajurvedi se med dugo koristi da smiri nervozu. Med je posebno efikasan kad se pomeša sa smirujućim čajevima kao što su kamilica, morač ili lavanda.

Pomaže protiv nesanice: Ako vam stres ne da da na miru spavate, pre spavanja uzmite kašičicu blago posoljenog meda. Mala količine meda uzeta uveče obezbeđuje odgovarajuće količine glikogena u jetri, što smanjuje oslobađanje hormona koji remete san.

Vlaži kožu: Med prirodno privlači vlagu u kožu, pa je idealan dodatak tretmanima protiv starenja kože.

Daje sjaj kosi: Pomešajte kašiku meda sa 2,5 dl tople vode i tom mešavinom isperite kosu nakon što ste je oprali. Omekšaće kovrdžave i neposlušne uvojke i dati završni sjaj.

Autor: M.P.
Izvor: zdravahrana.com
Foto: dan/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>