Region

Svet

Na današnji dan rođen je šoubiznis!

Na današnji dan, davne 1938. godine, rođen je inovator koji je postavio kamen temeljac današnjem šoubiznisu - Milovan Ilić Minimaks.

Na današnji dan rođen je šoubiznis!



Milovan Ilić Minimaks (1938 - 2005): Velikan zabave i simbol satire
U komunističkoj atmosferi stare Jugoslavije, u kojoj se zabava za široke narodne mase definisala po direktivi državnih moćnika, i išla u rasponu od operskih arija do strogo kontrolisanih vlasnika "lakih nota" ocenjenih kao podobnih, "skok u nepoznato" načinio je Milovan Ilić, i udario temelje onom što danas nazivamo šou biznisom. Pod parolom "Mimimum govora i maksimum muzike", satiričar svoga vremena, kasnije poznatiji kao Minimaks, prvi je došao na ideju da u isti "lonac" stavi političare, mađioničare, glumce, zabavljače, pevače i ostale estradne umetnike (i prave i samoproklamovane), te napravio miš-maš svega i svačega koji je za cilj imao samo jedno - zabavu! Tako je Minimaks u svom lucidno kreativnom loncu zgotovio pitku kašu koju su narodne mase rado i s lakoćom kusale, a koja se danas smatra šoubiznisom.

Čovek koji je govorio da je "mudrome i zujanje komarca muzika", učinio je upravo to: raznorazne "zujalice" transformisao je u "estradne umetnike", te danas mnogi vlasnici zavidnih karijera upravo ovom čoveku imaju da zahvale na tome što su zasijali na jugoslovenskom estradnom nebu.

Među onima koje je Minimaks "probio" je i Vesna Vukelić Vendi, koja je upravo gostovanjem u emisiji čuvenog Minimaksa napravila sebi proboj. Iako danas, pa ni tada, mnogi ne znaju šta vlasnica zavidnog poprsja i pevačica Vendi peva, nju dobro znaju, a i ono Minimaksovo da će "Vendi uvek za prsa pobeđivati konkurenciju".

Duhoviti novinar kumovao je i Radojci Adžić. Ukoliko ne znate ko je dotična gospođica, ni ne čudi, jer današnja zvezda na estradnom nebu egzistira kao Dara Bubamara! Njeno umetničko ime retko ko ne zna, a isto čuvena pevačica duguje upravo Minimaksu! On je zanimljiv nadimak u sekundi smislio u restoranu "Taš"! Bilo mu je zanimljivo kako mu lepo klizi preko jezika, pa je svaku emisiju koristio da svoj jezik počasti "kližućim" slogovima. I tako je uzletela Dara Bubamara.

Slično je i sa umetničkim imenom Jasne Milenković, daleko poznatije kao Jami. Krilaticu "Niste sami, stigla je Jami", duhoviti Milovan je voleo da ponavlja do besvesti, a shodno onoj da je "ponavljanje majka učenja", svi su naučili i da je Jami pevačica!

Tvorac jugoslovenskog šoubiznisa, zaslužan je za to što Đorđe Balašević nije ostao samo zbunjeni novosadski dečačić koji peva "U razdeljak te ljubim", već je danas jedan od najpoznatijih kantautora na Balkanu, a njegov talenat i jedinstveni stil Minimaks je iskusno prepoznao i potrudio se da ga progura u svojim emisijama. I Rambo Amadeus može da se zahvali upravo Minimaksu jer njegov, takođe jedinstven stil niko nije želeo da emituje sem Minimaksa. Iako je Rambo sada velika zvezda, tada je bio tek jedan neshvaćeni umetnik, sve dok se nije proslavio u emisiji "Tup tup", koju je vodio Milovan Ilić.

Najpoznatiji proizvod Minimaksove misaone i jezičke akrobatike, svakako je Lepa Brena. Fahreti Jahić je nadimak Brena nadenuo nastavnik fizičkog vaspitanja još u osnovnoj školi. U njenim prvim pokušajima izgradnje karijere, Brena nije prepoznata kao umetnica. Kruti kulturni nazori tada su je ocenili kao "šund", pa ju je i Jovan Ristić, urednik TV Beograd, isekao iz programa kao "neprikladno obučenu" i snimak prosledio Minimaksu. Naravno, najčuveniji kozer toga vremena je u mladoj pevačici prepoznao glavni sastojak one njegove "kaše za široke narodne mase", pa nadimku Brena pridodao je Lepa, sada čuveni "Čačak, Čačak" uzeo kao zaštitni znak svoje emisije, i danas najcenjenija pevačica folk muzike ubrzo je postala miljenica jugoslovenske nacije.

Milovan Ilić Minimaks, iako tvorac mnogih, nije polagao autorska prava na njih. Naprosto je uživao da se sladi plodovima svoga uma... da gleda kako jugoslovenstvo, naviknuto na kulturu, a ne na zabavu, razbija okove svoje učmalosti. Tako do poslednjeg dana... i, kako je već i završavao svaku svoju emisiju: "Ćao, nema više!"



Autor: Svet Plus Team
Foto: radio103.rs, ScreenShot YouTube
Video: YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>