Zdravlje

Ljubav

Da li znate da su grudi tri godine starije od ostatka tela?

Američki naučnici su došli do saznanja da su grudi zdrave žene tri godine starije od njenih realnih godina. Da biste ih održali zdravim i čvrstim, posvetite se redovnom vežbanju i samopregledu.

Da li znate da su grudi tri godine starije od ostatka tela?



Samopregled
Samopregled treba obavljati jednom mesečno od 10. do 15. dana od prvog dana menstruacije. Najbolje je da ga obavite u ležećem položaju i vrhovima prstiju kružnim pokretima nežno od miške preko cele dojke masirajte u potrazi za kvržicama ili čvorovima. Treba posle tuširanja da stanete ispred ogledala, stavite ruke na bokove i pregledate grudi u potrazi za nekim neravninama na koži. Velika asimetrija između dojki je takođe znak da treba da posetite lekara - kaže Slavica Pavlović, ginekolog-akušer.
 

Stare brže od ostatka tela
Telo ne stari ravnomerno, a za sve je kriv biološki sat, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Kalifornija koji su uporedili biološku starost s onom hronološkom. Pratili su 353 markera i način na koji se menjaju tokom godina. Grudi stare brže i u proseku su dve do tri godine starije od ostatka tela, dok je zdravo tkivo žena obolelih od raka dojke čak 12 godina starije od drugih delova tela.

Vežbajte grudne mišiće
Najbolja vežba su sklekovi, čiji broj ponavljanja postepeno treba povećavati. Plivajte, posebno prsno i kraul.

Leva veća od desne
Većini žena grudi nisu jednake veličine, a uglavnom se radi o tome da je leva malo veća od desne. I bradavice su uglavnom različitih veličina.

Dojenje
Kod majki koje doje decu reproduktivni organi se brže oporavljaju, a manji je rizik da obole od karcinoma dojke ili jajnika. Majke koje duže doje svoje bebe imaju manju sklonost ka postporođajnom krvarenju, a manja je i verovatnoća da postanu gojazne. Preporučuje se da dojilje jedu hranu bogatu mineralima, kao što su kalcijum i cink. Majčino mleko može se čuvati u frižideru i do 24 sata.

Autor: B.B.
Izvor: 24sata
Foto: Alamy

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>