Lepota

Ljubav

Kako je izbor frizure povezan za karakterom?

Žene sa talasastom i kovrdžavom kosom odaju utisak da su dopadljive i prijateljski nastrojene, kratka frizura činiće da delujete muškobanjosto, a postoje i frizure kojima vešto možemo da prikrijemo svoju ličnost.

Kako je izbor frizure povezan za karakterom?



Pre samo nekoliko godina svetli pramenovi boje meda na dugoj i ravnoj kosi, bili su imperativ stila, pa su takve frizure bile svuda, od modnih pisti, preko crvenog tepiha, do ulica svakog grada. Dženifer Aniston kao da je bila model svakoj pripadnici lepšeg pola koja je pratila trendove.

Ali sada su Rijana i druge smele slavne ličnosti pokrenule nove trendove pa više nema jedne frizure koja je apsolutni hit i koja će za koju godinu biti simbol današnjeg stila. Danas ćete na ulicama naići na neverovatnu šarenolikost, boja, oblika i asimetrije frizura. Ova raznolikost dozvoljenih frizura učinila je da je izbor stila kose počeo da govori mnogo o ženama koje ga nose.

VAŽNOST KOSE ZA UTISAK O ŽENAMA

"Za kosu se kaže da je sekundarna seksualna karakteristika. Kroz nju se na diskretan i prikriven način nagoveštavaju crte seksualnosti, koje u modernom društvu nije poželjno javno iznositi. Kosa je zapravo istovremeno odraz seksualnosti i morala, a toliko je bitna da mnogo muškaraca i žena koji nisu zadovoljni svojom frizurom, generalno nisu srećni u životu", kaže Filip Kingsli, vodeći svetski stručnjak za negu kose i kože glave.

Po Kingslijevom mišljenju, ovo je i razlog za to što je duga svetla kosa bila tako popularna tako dugo. Takva frizura je odraz unutrašnjeg mladalačkog duha i plodnosti. Iz istog razloga se, potpuno suprotne, kratke i oštre frizure na ženama smatraju muškobanjastim. Sa ovim se slaže i Karin Lesnik, profesorka kritičkih teorija na Univerzitetu u Redingu i urednica ženskog magazina. 

"Kratka kosa izjednačuje se sa muževnošću. Sama imam vrlo kratku kosu i vrlo često me pobrkaju sa muškarcima. Ovo mi se ipak dešava samo u Engleskoj, gde je duga kosa i dalje imperativ ženstvenosti, ali kada odem u Nemačku ili Holandiju gde su stilizovane ženske kratke frizure popularne, niko ne razmišlja kog sam pola jer im je sasvim očigledno da sam žena", kaže Karin Lesnik.

Uprkos tome što duga sjajna kosa više nije imperativ stila, ona za mnoge ostaje najbezbedniji izbor, a ima i notu glamura sa kojom drugi stilovi teško mogu da se mere. Modna istoričarka Karolin Koks, kaže da je za glamurozan izgled i promenu najčešći izbor žena stilizovanje duge kose umesto skraćivanja.

"Duga kosa tradicionalno se povezuje sa ženskom lepotom i to već postaje dosadno. Lica kao da su umočena u šminku, štikle koje najbolje idu uz striptizete, kratke suknje i naravno glava puna kose koja je često i veštačka... čini mi se da je sve to veoma izlizano i da nam svima treba promena", kaže Karolin Koks.

Popularnost plave boje, koja je nekad simbolisala mladost polako opada, jer je nosi sve veći broj starijih žena. "Drago mi je da ljudi više ne odlaze u salone sa čuvenom rečenicom "Želim kosu kao Dženifer Aniston", nego u odabiru stila ipak ima sve više individualnosti", kaže Koks.

Autor: M.P.
Izvor: BlicŽena
Foto: voglue.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>