Ostalo

Sme�no

Letnja dugodnevica: Danas je prvi dan leta

21. jun je prvi dan leta ili letnja dugodnevica. Ovo je dan koji se kroz istoriju čovečanstva u raznim kulturama proslavljao kao praznik Sunca, s obzirom na to da je danas najsunčaniji dan u godini.

Letnja dugodnevica: Danas je prvi dan leta



Za sve tačke u okviru Arktičkog polarnog kruga postoji bar jedan pun dan obdanice tokom letnje dugodnevice i bar jedan pun dan noći tokom zimske kratkodnevice. To znači da postoji bar jedan dan u kom Sunce ne zalazi i bar jedan dan tokom kog Sunce ne izlazi. To se dešava zbog nagiba Zemlje od 23,5 ugaonih stepeni, pa je tokom zimske kratkodnevice severna polarna oblast van domašaja Sunca, kao i obratno, tokom letnje dugodnevice.

Dok 21. jun označava početak leta u Srbiji, u isto vreme označava i početak zime u Australiji. Na severnoj polulopti, danas je letnja dugodnevica (solsticijum) - trenutak kada je Severni pol maksimalno nagnut ka Suncu.

Na severnoj hemisferi ovaj dan će trajati najduže u godini. Neki narodi slave ovaj dan uz muziku, plesove i darivanja (negde se slavi i 24. juna). Naravno, sve to je obrnuto na južnoj polulopti, gde ovog dana pada zimski solsticijum, kada je dan najkraći u godini, a noć najduža.

Od danas, dani su ponovo sve kraći, i to će se nastaviti sve do početka zime. Uživajte u letu!

Autor: B.B.
Izvor: Agencije
Foto: telegraph.co.uk

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>