Zdravlje

Ljubav

Mnoge žene se stide svojih nogu

Prema rezultatima skorašnjeg istraživanja, 9 od 10 žena je imalo nekih problema sa nogama, dok se svaka peta žena oseća neprijatno i postiđeno zbog toga kako joj noge izgledaju.

Mnoge žene se stide svojih nogu



Budući da im se noge ne sviđaju, 12 odsto žena često sakriva svoje noge pred drugim ljudima, jer ih je sramota kako izgledaju.

Rezultati su zasnovani na jednom onlajn istraživanju u kome je učestvovalo oko 2.000 osoba ženskog pola. Ustanovljeno je 10 najčešćih problema sa stopalima koje žene doživljavaju "tragično":

1. plikovi
2. ispucale pete
3. bradavice
4. kurje oko
5. urasli nokat
6. atletsko stopalo
7. čukljevi
8. problemi sa zglobovima
9. neprijatan miris stopala
10. artritis

Uprkos ovim problemima, 19 odsto žena nije potražilo medicinsku pomoć, jer je smatralo da problem sa njihovim nogama nije toliko važan.

Visoke potpetice

Najveći krivac za ove probleme jeste izbor obuće. U odnosu na muškarce, žene su te koje će verovatno više trpeti nelagodnosti i bol zbog mode i lepote. Skoro polovina žena (43 odsto) priznala je da su nastavile da nose neudobne cipele, iako ih je to dovelo do određenih problema, što je dva puta češći slučaj nego među muškarcima.

Trećina žena (36 odsto) je izjavila da nosi obuću za koju zna da im ne odgovara samo zato što lepo izgleda, dok je to isto izjavilo samo 12 odsto muškaraca.

Mlađe žene nose cipele sa većom štiklom, a 20 odsto žena starosti od 18 do 24 godina poseduje barem jedan par cipela sa štiklom od 15 cm u poređenju sa 10 odsto žena od 25 do 42 godina starosti i samo 3 odsto od 35 do 44 godina starosti.



Promovisanje zdravih nogu

Postoji nekoliko jednostavnih metoda uz pomoć kojih je moguće smanjiti probleme sa stopalima i održavati zdravlje nogu. Preporučuje se:

- održavanje dobre i redovne higijene
- upotreba lanolina ili maslinovog ulja za suvu kožu
- izbegavanje pranja nogu toplom vodom i jakim sapunima
- pažljivo sušenje nogu, bez jakog trljanja peškirom
- upotreba blagih fungicida u prahu kako bi se smanjila šanse od infekcije pod nazivom atletsko stopalo
-  izbegavanje uklanjanja bradavica, kurjeg oka ili uraslog nokta nestručno i na svoju ruku
- izbegavati modrice, opekotine, posekotine, brazde i promrzline i potražiti stručnu pomoć ako se javi nešto od navedenog
- izbegavanje upotrebe jakih lekova poput antiseptika koji sadrže jod ili karbolinsku kiselinu, uključujući lekove za lečenje kurjeg oka ili hemijska jedinjenja i masti za lečenje atletskog stopala
- izbegavanje izlaganja nogu preteranoj hladnoći i vlagi
- potražiti profesionalnu negu za bilo kakav čir ili ranicu koja se pojavi na stopalima ili nogama

Autor: B.B.
Foto: sheknows.com, Ilustracija

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>