Lepota

Ljubav

Izgled lica otkriva sve naše loše navike

Možemo dosta saznati o stilu života neke osobe ako se dobro zagledamo u njeno lice - kakvu ishranu voli, koliko puši i pije i da li vežba.

Izgled lica otkriva sve naše loše navike



Alkohol je jedan od najvećih neprijatelja našeg lica i kože - osobe koje stalno piju imaju podbulo, naborano lice, bledožute boje. Alkohol nije jedina životna navika koja može da šteti lepoti i zdravlju tela - stres, previše vežbanja, pa čak i promena ishrane u vegetarijansku mogu se videti na vašem licu. Saznajte kako izgled lica otkriva sve vaše poroke!

Ispijeno i mršavo lice
Preterano vežbanje i jo-jo dijete odgovorne su za ispijeno lice, odnosno fenomen "trkačevog lica". Kada tek počnete da trčite, lice se zacrveni, jer se žile prošire i kiseonik procirkuliše po telu. Nakon 15 minuta, kada je mišićima potrebno više kiseonika, krv se povlači iz lica, obrazi više ne dobijaju toliko kiseonika i koža počinje da se opušta. Isti efekat će imati bilo kakav prekomeran kardiovaskularni trening koji povećava broj otkucaja srca, pa je dobro malo promeniti rutinu i ubaciti nove oblike vežbanja. I jo-jo dijete loše deluju na vaše lice - brzi gubitak kilograma, pa ponovno nakupljanje dovodi do rastezanja kože lica i gubitka elasticiteta.

Podbulo lice i opuštena koža
Ovakav izgled možete zahvaliti alkoholu i izbegavanju treninga. Alkohol telo dovodi u stanje stresa i podstiče proizvodnju kortizola, hormona odgovornog za nakupljanje masnih ćelija oko lica i zadržavanje vode oko obraza. S obzirom na to da alkohol sadrži 50 odsto šećera, ova navika odgovorna je za opuštenu kožu i gubitak elasticiteta, jer se usporava proizvodnja kolagena. S druge strane, redovno vežbanje osiguraće nam zdrav i mladolik izgled kože. Vežbanje podstiče cirkulaciju krvi kroz celo telo, održava normalnu proizvodnju kolagena i smanjuje rizik od opuštanja kože na licu i vratu, kao i natečenosti očiju.

Bore
Od ranije je poznato kako bore nastaju kada se izlažemo suncu bez primerene zaštite. Iako je celo lice pod uticajem sunčevih zraka, kosa do određene mere štiti čelo, pa je područje oko očiju, gde je koža najtanja, najviše pogođeno.

Bledožuti ten
Ako ne jedete dovoljno povrća i uz to imate problem s viškom kilograma, možda imate bled ten. Tri porcije voća i povrća dnevno osiguraće vašoj koži prirodan sjaj, jer ove namirnice sadrže karotenoide, koji šargarepi daju narandžastu, a paradajzu crvenu boju. Kada jedemo voće i povrće, karotenoidi se talože na koži, koja onda izgleda sjajno i zdravo. Imajte na umu da gojazne osobe treba da unose još više voća i povrća, jer masne ćelije apsorbuju karotenoide, pa je potrebno pojesti više takvih namirnica kako bi sjaj kože bio vidljiv.

Crvena koža
Kofein i nedostatak sunca koži će dati crvenkastu boju. Naime, previše kofeina može dovesti do dehidracije kože, pa ona izgleda crvenkasto i spaljeno. Ako pijete više od tri kafe dnevno, za svaku šoljicu kafe potrebna vam je čaša vode kako bi poništila štetan učinak. I nizak nivo vitamina D, koji je odgovoran za stvaranje novih ćelija, a organizam ga dobija izlaganjem sunčevim zracima, može biti odgovoran za crvenilo lica.

Akne
Akne mogu nastati kod osoba koje jedu puno mlečnih proizvoda ili kod onih koji su na Atkinsonovoj dijeti. Sve je više dokaza koji govore o tome da preteran unos mlečnih proizvoda ili obroci bogati kalorijama mogu pogoršati akne. Neki stručnjaci smatraju da je krivac insulinski faktor rasta 1, koji se nalazi u mleku. I Atkinsonova dijeta, koja se temelji na visokom unosu proteina i niskom unosu ugljenih hidrata, takođe može biti odgovorna za akne. Proteini sadrže određene aminokiseline koje podstiču proizvodnju hormona poput testosterona koji može uzrokovati akne.

Ispucali rubovi usana
Ne jedete dovoljno povrća? Ako je koža na rubovima vaših usana ispucala, možda vašem organizmu nedostaje vitamin B. Ovaj vitamin ima protivupalna svojstva i njegov nedostatak se povezuje s crvenilom i ispucanom kožom. Nedostatak vitamina C odgovoran je za upaljena, napuknuta usta, a oba ova vitamina nalaze se u voću i povrću.

Potrošeni zubi
Stres, masna i začinjena hrana štete zdravlju zuba. Kada smo pod stresom, ponekad škrgućemo zubima ili ih stiskamo, što može smanjiti dužinu zuba. Što je najgore, nismo ni svesni da to radimo. Takođe, ako unosimo mnogo masne i začinjene hrane želudac će proizvoditi više kiseline, što je loše ako osoba pati od refluksa. Kada se želudačni sadržaj vraća u jednjak, kiselina nagriza i oštećuje zube.

Autor: B.B.
Izvor: Ordinacija.hr



Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>