Ostalo

Smeno

Tinejdžerka izmislila uređaj kojim se baterija mobilnog može napuniti za 20 sekundi!

Osim za mobilne telefone, ovaj izum može doneti pravu revoluciju u automobilskoj industriji u kojoj je glavna mana električnih automobila upravo dugo vreme punjenja.

Tinejdžerka izmislila uređaj kojim se baterija mobilnog može napuniti za 20 sekundi!Baterije, tačnije njihov ciklus pražnjenja i punjanja, su jedne od glavnih problema modernih mobilnih tehnologija.

Međutim, osamnaestogodišnja Eša Kare je razvila tehnologiju koja će značajno smanjiti ovaj problem. Tačnije, ona je razvila "superkondenzator" koji po dimenzijama može da stane u bateriju mobilnog telefona i omogući punjenje za 20 do 30 sekundi. Revolucionarnim pristupom, i velikim znanjem iz mikrohemije ona je omogućila superbrzi prenos elektriciteta i njegovo skladištenje.

Osim toga, ovaj kondenzator ima izdržljivost od 10.000 ciklusa punjenja i pražnjenja dok konvencionalne punjive baterije imaju samo 1.000.

Zahvaljujući ovog izumu ona je osvojila 50.000 dolara na “Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva”, a mnoge kompanije, uključujući i "Gugl" se takmiče za njenu pažnju.

Autor: I.M.
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>