Ostalo

Sme�no

Sedam najvećih statua na svetu (Foto)

Velike, monumentalne statue pravljene su još od antičkih vremena. Različite kulture pravile su statue u različite svrhe, trudeći se da veličinom zasene sve druge. Evo liste sedam najvećih statua na svetu.

Sedam najvećih statua na svetu (Foto)



Rodina Mat - 102 metra

Ova statua se nalazi u Kievu, Ukrajini. Napravljena je kao simbol sovjetskog otpora tokom Drugog svetskog rata, a završena je 1981.



Imperatori Yan i Huang - 105 metara

Ove skulpture su uklesane u planini u oblasti Žuta reka u Kini. Za ovaj poduhvat trebalo je dvadeset godina, a završena je 2007.



Guan Yin - 108 metara

Ova statua je takođe iz Kine, tačnije južne obale Hainan ostrva. Statua ima tri lica od kojih jedno "nadgleda" ostrvo a druga dva Južno kinesko more.



Cristo-Rei -110 metara

Ova statua inspirisana je čuvenom statuom Hrista Spasitelja u Rio de Žaneru, sagrađena je 1959 a nalazi se u Lisbonu, Portugal.



Ushiku Daibutsu - 120 metara

Ova statua nalazi se u gradu Ushiku u Japanu. Sagrađena je u 1995. godini i predstavlja Amitabha Budu.



Laykyun Setkyar - 130 metara

Ova statua sagrađena je na brdu nedaleko od grada Monywa u Mijanmaru. Druga je najveća statua na svetu, a podno nje je čuvena statua ležećeg Bude koja je najveća na svetu. Lažeći Buda je sagrađen 1991. godine a Laykyn Setkyar 2008.



Spring Temple Buddha - 153 metra

Ova statua je trenutno najveća statua na svetu. Visoka je 153 metra i sastoji se od 20 metara trona od lotusa i 25 metara zgrade, a ostatak predstavlja skulpturu Vairocana Bude.



Za kraj, da bi smo stavili stvari u perspektivu, evo i slike Spring Temple Bude u poređenju sa Kipom slobode, Majkom Rusijom i Hristom spasiteljem. Impresivno, zar ne?



Autor: I.M.
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>