Region

Svet

Miki Jevremović: Pevačice kao na hot-lajnu

Miki Jevremović veruje da dolaze bolji dani za zabavnu muziku koju je afirmisao decenijama. U miru svoje kuće u Vrujcima, priprema se za solistički koncert u Beogradu. Letos je učestvovao na dva muzička festivala  kao specijalni gost - u Bijelom Polju i Mostaru. Kako kaže, publika ga je sjajno prihvatila i potvrdila mu je da je željna dobrih zabavnih pesama.

Miki Jevremović: Pevačice kao na hot-lajnu



"Kada sam postao predsednik Udruženja muzičara džez i zabavne muzike 1991. godine, učinio sam sve da zabavna muzika ponovo oživi. Pre toga, uoči rata, većina pevača je uronila u turbo-folk. Deset godina sam se borio kao lav. U ta teška vremena, pobednici festivala Beogradsko proleće išli su na međunarodne muzičke festivale i na njima odlično prolazili. Ipak, narodnjaci su preuzeli primat. Strašno agresivni, zagrabili su u muzici sve što su stigli, sve su okrenuli naopačke, a zabavnjaci su se povukli" - kaže Jevremović i dodaje:

"Šta uopšte reći kad Mile Kitić i Mitar Mirić pevaju po diskotekama? To što oni pevaju ne liči ni na šta. Ali, oni, kao i mnogi drugi, imaju veliki publicitet i tu je kraj priče. Kretator te moderne muzike dao je mnogima od njih prostor i prosto zatrovao i muziku i publiku. Svi mi godinama gledamo i slušamo samo ono što Saša Popović hoće. Oni koji vrede, potpuno su posustali. Pevači, kompozitori, tekstopisci... Zato nam je muzika katastrofalna, u pesmama više nema ni trunke emocija, sve je komjuterizovano. Hitovi traju dva-tri dana, svi liče jedni na druge, kao i pevači".

Naa pitanje, šta mu najviše para uši?! Miki odgovara: "Sve, te poluzabavnjačke pesme otpevane na narodnjački način meni ne mogu da se svide. Najstrašnije i najbesmislenije su ženske pesme. Tekstovi su pisani kao da su namenjeni hot-lajnu! Nekada smo mi muškarci osvajali žene kao tvrđave - korak po korak".

"Nije bilo veće sreće nego kad se odškrinu vrata posle mnogo truda. Sad pevačice pevaju kao da muškarce pozivaju direktno u krevet. Kako drugačije protumačiti tekstove u kojima se spominju brushalteri, gaćice, trule višnje, pozivi tipa "udri jače, grome moj?" Sve je ogoljeno i vulgarno da se čoveku smuči, a gotovo sve pevačice su iste. Ponovo bih uveo komisije za ocenu kvaliteta, pa onaj ko pušta šund morao bi debelo da plati. Trebalo bi da vidimo kako da ovaj jadni narod odviknemo od gluposti"- kaže Miki i dodaje:

"Ne volim da spominjem imena, sve one pevaju neku poluzabavnu muziku - Ana Nikolić, Ana Kokić ili neka treća, deseta - sve je to isto. U principu, sve bi pevačice da liče na Cecu, da pevaju kao ona, uvek ide kratka triola na kraju pesme... Ma kažem vam, nema tu srca, poetike, romantike, harmonije... Što je nacrnje i RTS, nacionalna kuća koja treba da neguje nacionalno, povukla se pred tom agresijom. Ja sam se godinama nešto batrgao, ali ne može čovek sam protiv svih".

Autor: J.B.
Izvor: Vesti
Foto: Vesti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>