Ostalo

Sme�no

Povrće koje sigurno niste jeli (Foto)

Naše televizije su preplavljene emisijama koje se bave spravljanjem hrane, ali retko koja emisija, sem učenja kako se šta kuva, ima i onaj edukativni deo u kojem možete naučiti ono što niste znali o nekom novom ili drugačijem povrću.

Povrće koje sigurno niste jeli (Foto)



Pred vama su fotografije povrća, za koje ste čuli, ali su to vrste koje nisu karakteristične za naše područje i nemate prilike videti ga u rafu neke prodavnice, a ni pijačari ne žele da rizikuju sa ovom egzotikom, jer bolje je prodavati ono što se kupuje i poznato je potrošačima nego im predstaviti neku novu vrstu već.

Lubeničasta rotkvica



Ovo povrće ima veliki koren koji naraste i do veličine košarkaške lopte. Delom je i iz porodice rena pa ima blago ljut ukus. Lubeničaste rotkvice su, kao što im i samo ime kaže, veoma slične minijaturnim lubenicama, a omotač im je blago zelene do bele boje dok je unutrašnjost jarko ružičasta. Sve rotkvice su bogate askorbinskom i folnom kiselinom i kalijumom, a veoma su dobar izvor i kalcijuma, magnezijuma i bakra.

Čokoladne paprike



Ova vrsta paprika, kada sazri, menja boju i prelazi iz zelene u boju čokolade. Pretpostavlja se da je ova boja kombinacija njihove tamno ljubičaste kože i unutrašnjosti boje cigle. Ove paprike imaju veoma velik prinos i veoma su slatkog ukusa. Odlične su kao dodatak salatama, a u SAD-u ih smatraju gurmanskom poslasticom.

Japanski beli patlidžan



Ovaj japanski patlidžan je potpuno bele boje i ima oblik jajeta koji opravdava naziv biljke (engleski: eggplant; egg-jaje, plant-biljka) nasuprot običnom patlidžanu koji je ljubičaste boje. Biljka je veoma plodna i rađaće plodove sve dok ih redovno berete. Ponekad plodovi mogu biti i bledo žute boje, ali onda imaju tendenciju da budu gorki.

Italijanski ljubičasti karfiol



Ova biljka ima veliki i prelep plod jarko ljubičaste boje. Veoma je ukusna i sirova kao što je i kada se skuva na pari, a možete je služiti i sa sosevima. Plod je bogat dijetalnim vlaknima i vitaminom C, a takođe sadrži i visok nivo antocijanina koji usporavaja zgrušavanje krvi i sprečava bolesti srca.

Zlatna tikvica



Zlatne tikvice su jarko žute boje, imaju manje semenki i manje su vodenaste nego druge vrste. Blagog su ukusa i mogu se jesti i sirove i kuvane. Ova vrsta je veoma otporna na bolesti  i neće se zaraziti i ako je neka druga vrsta, koja se nalazi tik do nje, zaražena.

Plavi kukuruz



Ovo je plava, skoro crna, vrsta kukuruza. Plavi kukuruz je tradicionalna biljka indijanskog plemena Hopi koje ga je koristilo u ishrani hiljadama godina. Ova vrsta kukuruza je jestivija od žute i bele sorte, ali ima i slađi i orašastiji ukus. Kod nas se mogu naći vrste koje su crvene boje.

Ljubičasti kraljevski krompir



Ova vrsta krompira je potpuno ljubičaste boje, kako sa spoljašnje tako i sa unutrašnje strane. Sadrži velike količine antocijanina koji je snažan antioksidans i može se naći i u drugim biljkama ljubičaste boje kao što je, na primjer, patlidžan. Bez obzira na neobični izgled, ovaj krompir ima isti ukus kao i sve druge vrste, a boja se ne gubi ni tokom kuvanja.

Bela šargarepa



Ova vrsta šargarepe je slatkog ukusa, blaga je i skoro da i nema žilice. Ukus podseća na blagi ukus narandžaste šargarepe i može se koristiti u svim jelima kao i narandžasta. Obzirom da ova šargarepa nema pigmenta, njena nutriciona vrednost je nešto manja, ali sadrži zdrave fitohemikalije.

Da li bi ste se usudili ovo povrće izneti ukućanima na sto?

Autor: S.P.
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>