Ostalo

Sme�no

Najređi cvetovi na svetu! (Foto)

Lep je osećaj kada se nalazimo u nekoj bašti i kada gledamo cvetne aleje po gradu, ali malo ko od nas se zaista razume u cveće i cvetne vrste.

Najređi cvetovi na svetu! (Foto)



Siguran sam da čak i ono cveće koje već godinama viđate kod svojih baka ili koje gaje vaše mame, nemate pojma kako se zovu, a još manje znate da i cveće, kao i životinje, mogu da nestanu sa planete, pa bi trebalo malo više obratiti pažnju na njega.

U ovom tekstu vam predstavljamo neke od najređih cvetova na celom svetu!

Vino žada (Strongylodon macrobotrys)



Vino žada je retki drveni čokot čije je prirodno stanište tropske prašume Filipina. Pripadnik je porodice mahunarki i usko je povezan sa crvenim pasuljem. Biljka ima cvetove koji imaju oblik rakovskih klešta koji rastu iz obešenih grozdova; grozdovi mogu biti dugi i do tri metra. Boja cveta varira od plavo – zelene do menta – zelene. Ova vrsta se veoma teško razmnožava i smatra se jednom od ugroženijih vrsta biljaka, a delom i zbog uništavanja njenog pripodnog staništa i smanjenja prirodnih oprašivača.

Cvet lešina (Rafflesia arnoldii)



Ovaj fascinantni cvet se može pronaći, uglavnom, u niskim tropskim prašumama Indonezije. Ovo je jedan od najređih, najugroženijih i najvećih cvetova na svetu čiji prečnik može biti veći i od jednog metra. Opstanak Rafflesia-e u potpunosti zavisi od posebne vrste vinove loze koja se zove Tetrastigma. Obzirom da je Rafflesia parazitska biljka, bez korena i listova, potrebna joj je druga biljka da bi preživela. U njenom slučaju to je Tetrastigma. Ona je takođe i biljka strvinar što znači da ispušta nesnosan smrad pokvarenog mesa, kada procveta, što joj pomaže da privuče bube i druge insekte radi oprašivanja. Rafflesia cveta jednom godišnje, u vremenskom periodu između avgusta i oktobra, i cvet živi samo dve nedelje.

Papagajev kljun (Lotus berthelotii)



Ovaj lepi cvet je klasifikovan kao iznimno redak još 1884. godine. Veruje se da je u potpunosti istrebljen u prirodi, ali postoji verovatnoća da je još par cvetova ipak preživelo. Prirodno stanište ovog predivnog cveta su Kanarska ostrva i veruje se da su njegovo oprašivanje vršile ptice Medosasi koje su već odavno izumrla vrsta na Kanarskim ostrvima. Ovo bi zapravo moglo objasniti zašto je cvet nestao sa Kanara. Eksperimentima se pokušalo doći do novih oprašivača, s nadom da se ovaj cvet ponovo vrati u svoje prirodno stanište, ali, nažalost, eksperimenti nisu uspeli. Ipak, Papagajev kljun je kultivisan i hortikulturisti ga prodaju što znači da čak možete i da kupite ovaj prekrasni cvet.

Čokoladni kosmos (Cosmos atrosanguineus)



Ovo je vrsta Kosmosa čije boje variraju od tamno crvene do braon i njegovo prirodno stanište je Meksiko. Nažalost, istrebljen je iz svog prirodnog staništa pre sto godina. Vrsta je još uvek u životu, ali kao neplodni klon i kao takva je stvorena 1902. godine biljnim razmnožavanjem. Cvet je tamno crvene do braon boje i prečnik mu je između tri i četiri centimetra. Tokom leta, cvet pušta slatkasti, vanila, miris (isti miris imaju pojedine vrste kafe i kakaoa) što ga čini odličnim kandidatom za ukrasnu biljku.

Middlemistova crvena kamelija (Middlemist camellia)



Ovo je, najverovatnije, najređa cvetnica na svetu i za sada se zna da postoje samo dva primerka iste. Jedan se nalazi na Novom Zelandu, a drugi u Velikoj Britaniji. Biljku je iz Kine doneo, u Veliku Britaniju, John Middlemist (po njemu je biljka i dobila naziv) 1804. godine. Od tada je ova biljka izbrisana sa prostora Kine. Biljka je u Britaniji ostala neplodna i tek je u skorije vreme počela da cveta. Cvet je, nasuprot svom nazivu, svetlo roze boje i liči na ružu. Veruje se da postoji veoma velika mogućnost da se ova vrsta cveća i dan danas nalazi u baštama nekih ljudi, a da oni ni ne znaju o kojem je cveću zapravo reč – sam John Middlemist je vršio prodaju ovog cveća.

Autor: S.P.
Foto: Net.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>