Ostalo

Sme�no

Najmanje države na svetu (Foto)

Rusija, Kanada, Kina, SAD i Brazil su najveće zemlje na svetu. Najveća evropska zemlja je Francuska. A šta je sa malim zemljama? Koje prostranstvo one zauzimaju i gde se nalaze?

Najmanje države na svetu (Foto)





Najmanja država na svetu, Vatikan, je ujedno i rezidencija poglavara rimokatoličke crkve. Zauzima prostor od 0.44 kvadratnih kilometara sa dužinom granice od 3.2 kilometra. Najmanja država ima svega 826 stanovnika.



Monako leži na mediteranskoj obali i graniči se sa Francuskom. Veličina ove države iznosi 1.95 kvadratnih kilometara, a dužina granice 4.4 kilometra. Uprkos maloj teritoriji, Monako je jedna od najnaseljenijih država na svetu sa brojem stanovnika od 35.986. Drugim rečima, gustina naseljenosti u kneževini je 150 puta veća nego u susednoj Francuskoj.



Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva i nalazi se na jugu Pirinejskog poluostrva. Teritorija Gibraltara se prostire na 6.5 kvadratnih kilometara, sa brojem stanovnika od oko 29.431. Njegova kopnena granica sa jedinim komšijom, Španijom, iznosi 1.2 kilometara.



Makao je, pored Hong Konga, druga specijalna administrativna regija Narodne Republike Kine. Bio je portugalska kolonija do 1999. godine, a prostire se na teritoriji od 28.2 kvadratnih kilometara. Na ovako malom prostoru živi oko pola miliona stanovnika i jedna je od najgušće naseljenih teritorija na svetu.



Ostrva Pitkern su grupa od četiri ostrva (Pitkern, Henderson, Duci i Oino) od kojih je samo ostrvo Pitkern naseljeno, a na njemu živi tek 67 stanovnika. Nalaze se u južnom delu Tihog okeana i obuhvataju površinu od 47 kvadratnih kilometara.


Autor: S.P.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>