Ostalo

Sme�no

Na odmor Orijent Ekspresom (Foto) (Video)

Bliži se vreme odmora i normalno je da već sada razmišljate kako bi i gde na najbolji način mogli da provedete tih dvadesetak dana. Mi vam predlažemo putovanje Orijent ekspresom kroz Evropu.

Na odmor Orijent Ekspresom (Foto) (Video)





Orijent ekspres je svoju prvu rutu, koja je otvorena 1883. godine, vozio od Pariza (Francuska) do Đurđa (Rumunija), sa stanicama u Minhenu i Beču. Slavna trasa otvorena je 1885. godine, i išla je preko Beča i Beograda do Niša. Luksuzni voz svoj vrhunac doživljava u četrdesetim godinama 20. veka, kada se put prema istoku odvijao na tri paralelne trake: Orijent ekspres, Simplon Orijent i Arlberg Orijent ekspres.



Upravo u to vreme on postaje sinonim za luksuzno putovanje. Dodaju se vagoni za spavanje i ručavanje, kabine odišu glamurom, a na meniju Orijent restorana nalaze se vrhunski specijaliteti. Sve ono što bi očaralo bogatiji deo stanovništva, plemstvo, diplomate, poslovne ljude, nalazi mesto u vagonima Orijent ekspresa.



Originalna trasa Orijent ekspresa i Arlberg Orijent ekspresa obustavljena je 1962. godine, a sa radom je nastavio samo Simplon Orijent ekspres, koji je saobraćao dnevno između Pariza i Beograda, a dva puta sedmično između Pariza, Istanbula i Atine.



U vožnji ovog luksuznog voza veliki broj ljudi uživa i danas, jer je 1982. godine ponovo otvoren Simplon Orijent ekspres i to sa originalnim, ali renoviranim vagonima, koji datiraju iz 1930. i 1940. godine. Voz saobraća jednom nedeljno, i to u periodu od marta do novembra. Ovo dobro prepoznatljivo ime voza preuzela je i Amerika, pa sada Američki Orijent ekspres saobraća severnim delom američkog kontinenta: SAD, Kanada, Meksiko.



Pogledajte promo video Orijent ekspresa i srećan put!

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>