Region

Svet

Region

Sahranjena Olivera Marković

Olivera Marković, jedna od najvećih naših glumica 20.veka,sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, gradu u kojem jerođena pre 87 godina. Porodica, prijatelji, brojne kolege i građani oprostili su se od ove vrsne umetnice, izvanrednog izvođača ruskih romansi i šlagera, koju će mnoge generacije još dugo pamtiti.

Sahranjena Olivera Marković



Među njima su bili Božidar Đurović, Svetozar Cvetković, Branko Cvejić, Srđan Karanović, Nebojša Bradić, Nebojša Popović, Jelena Žigon, Milena Dravić, Svetlana Bojković, Tihomir Stanić, Voja Brajović... Poznata po brojnim nezaboravnim ulogama na daskama koje život znače, filmu i televiziji – opus broji više od 100 rola, Olivera Marković ispraćena je uz opelo, hor i reči Ružice Sokić:

"Poštovani prijatelji i ljubitelji pozorišta, evo i nebo plače za našom Oliverom. Divnom, divnom, rođenom glumicom – tragetkinjom, komičarkom i subretom. Sa velikim muzičkim talentom. Bog joj je dao talenat za sve što je radila. Mislim da sam i ja zbog nje, pošto sam je gledala u pozorištu, krenula istim putem – putem glume. Počastvovala me je kasnije svojim prijateljstvom. Davala je sebe nesebično umetnosti i ljudima koje je volela. Obeležila je vreme naše generacije. Hvala ti Olivera."

Njeno višedecenijsko prisustvo u umetnosti ovenčano je brojnim nagradama, među kojima treba još jednom pomenuti nagradu Narodnog pozorišta, koju je dobila dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972. godine) i Klara („Leda”, 1978. godine) a najveće priznanje koje dodeljuje nacionalni teatar, Plaketu, dodeljeno joj je 1988. godine. Dobitnica je i Specijalne nagrade na „Danima komedije”, Oktobarske nagrade grada Beograda, Plakete „Mata Milošević”,„Dobrica Milutinović” i Dobričinog prstena. Među filmskim nagradama ističu se Srebrna i dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli i „Slavica” za ukupni doprinos razvoju filmske umetnosti.

Izvor: Politika

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>