Ostalo

Sme�no

Ako ovo radite tokom posta, odmah prestanite da postite!

Post kao što znate nije samo suzdržavanje od mrsne hrane, a ako ovo radite tokom posta, odmah prestanite da postite! Na ovaj način, umesto da svetitelju ukažete poštovanje, vi navlačite gnev na sebe i svoje ukućane...

Ako ovo radite tokom posta, odmah prestanite da postite! Svet Plus





Telesni post je Bogu ugodan samo ako je praćen uzdržavanjem od svakog zlog dela, reči i misli, a najopasniji su oni gresi koji se čine namerno, odnosno svojom voljom i svaki greh nas "oštećuje", a ovo su tri koja su najopasnija tokom posta.



Proždrljivost odnosno prejedanje je smrtni greh, pa je veliko iskušenje ako se, uz objašnjenje da ne jedemo mrsnu hranu, tokom posta predajemo uživanju u svoj ostaloj hrani (posnoj) i to bez ikakve mere.

Post se za neke pretvara u prave gozbe na kojima nema samo mesa i drugih namirnica životinjskog porekla.

Posna hrana treba da bude jednostavna.


 

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje!







Post je vreme kad se vernici posebno trude da ne učine nikakav greh i zato je post ne samo telesan već i duhovan, a jedan od posebno opasnih grehova je gordost. Ako sebe stavljate iznad drugih, ako mislite da ste bolji od njih, pa čak i zato što postite, a oni ne i to je veliki greh.

Čuvajte se tokom posta od ogovaranja, mržnje, pohlepe, zavisti... inače uzalud postite.


I maštanje o tome da nekome učinite zlo je veliki greh.








Duhovnik vas može razrešiti posta ali svojevoljno odustajanje od posta, u smislu da za posnu slavu spremate mrsnu hranu je veliki greh. Nije istina da vi morate postiti, a goste možete poslužiti pečenjem za slavu i ako je slava posna.

Na ovaj način, umesto da svetitelju ukažete poštovanje, vi navlačite gnev na sebe i svoje ukućane. Zapovest o postu jedna je od najvažnijih i nee obraćajmo pažnju na one koji  govore da "greh ne ulazi na usta" - govori bratija manastira Visoki Dečani i dodaje:


"Greh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već i u drskom gaženju zapovesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao večni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja."

 

Mnogima smeta kvasac pa i prašak za pecivo, a ovo su uštipci bez toga ali i bez ulja!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>