Zdravlje

Ljubav

Med od maslačka kao lek! (RECEPT)

Med od maslačka nije pčelinji proizvod, ali to ne umanjuje njegovu vrednost. On je prirodni lek, izuzetno je dobar za lečenje jetre i pročišćavanje krvi ali to nije sve!

Med od maslačka kao lek! (RECEPT) Svet Plus




Maslačak je dar od prirode. On nije pravi med nego je on u stvari takozvani sirup od maslačka i priprema se na proleće. Ova biljka je izuzetno lekovita i potpuno jestiva i dobra stvar je što maslačak možete sami da uberete gde ga pronađete jer je dostupan svima, a njegove hranljive materije su mnogostruke.


Med od maslačka kao lek


Od meda od maslačka možete praviti zaslađivač za regeneraciju ćelija i čišćenje krvi i najbolje bi bilo da ga uzimate na prazan stomak tako što ćete med od maslačka rastvoriti u šolji sa zelenim čajem. Njega možete koristiti ako želite da detoksikujete organizam, tj. da oslobodite organizam od štetnih otrovnih materija. Med od maslačka kao lek koristi se u još slučajeva. Med od maslačka smanjuje rizik od mnogih bolesti. 


Cvet maslačka sadrži značajne količine vitamina C, kalijum i gvožđe. Pored toga, on obiluje vitaminom B, a pored toga , u ovoj biljci su prisutni i cink, flavonidi, tanin i kalijum i sve to zajedno odlično utiče na podizanje imuniteta. Listovi maslačka bogati su manganom, bakrom i magnezijumom.



Za šta je dobar med od maslačka?

Med od maslačka nije pčelinji proizvod, ali to ne umanjuje njegovu vrednost. Med od maslačka je namenjen poboljšanju opšteg stanja organizma kod ljudi. Ovaj napitak deluje protivupalno na organizam i čisti jetru od toksina i otrovnih materija. On čak i uklanja radionuklide iz organizma i ima diuretično dejstvo.


Za šta je još dobar med od maslačka?

Med od maslačka izuzetno je dobar za lečenje jetre i pročišćavanje krvi. On deluje preventivno na dobijanje astme i bronhitisa i trebalo bi da pojedete dve supene kašike odjednom i to ujutro. Neki ljudi ovaj med gledaju kao poslasticu jer ima prijatan ukus, a može da se koristi i kao zaslađivač.



Med od maslačka kao lek

U narodnoj medicini ovaj med se koristi kao sredstvo za ublažavanje hroničnog kašlja i jake želudačne kiseline.

Med od maslačka pomaže i u smetnjama s urinarnim traktom – tačnije, infekcijama

Ovaj med se preporučuje najviše onima koji imaju problema sa povišenim holesterolom i trigliceridima u krvi, osobama koje ima problem “masne” jetre, pušačima, osobama koje konzumiraju dugo alkohol i onima kod kojih postoji predispozicija da obole od malignih oboljenja.

Med od maslačka dobar je jer jača i čuva zdravlje vaših kostiju. Ne samo što je bogat kalcijumom nego sadrži i antioksidanse i vitamine koji pomažu razvoju vašeg skeleta. Možemo zvati maslačak lekom za kosti jer sprečava osteoporozu i kosti čini jačim.

Med od maslačka za jetru – sve vrednosti koje su već pomenute da pomažu očuvanju funkcija vašeg organizma važe i kad je reč o lečenju i zdravlju jetre. Ako odlučite da koristite maslačak, budite sigurni da ćete pomoći jetri da se regeneriše, očisti od toksina i omogući pravilan rad. Ako budete koristili čaj, med ili sok od maslačka doći će do poboljšanja i žuči.

Maslačak deluje kao prirodni diuretik i on podstiče pravilan razvoj bubrega, bešike i creva i korišćenjem maslačka izbacivaćete višak vode iz organizma.

Med od maslačka pomoći će i regeneraciji vaše kože. On je efektan u uklanjaju bakterija, mikroba i ostalih nečistoća na vašoj koži. Dakle, maslačak treba da koristite i ako imate ovih tegoba jer on uspešno otklanja akne, bubuljice i mitisere sa vašeg lica, a dobar je i protiv crvenila, iritacije i svraba na koži.

Hepatitis A može biti izlečen uz pomoć maslačka. Naime, ako ga koristite svakog dana ojačaćete organizam i eliminisaćete bolest.






Čaj od maslačka – Možete koristiti i čaj od maslačka da se rešite opstipacije (zatvora). Ako se nepravilno i neredovno hranite možete imati problem sa zatvorom i čaj od maslačka je dobar lek za to. On pomaže i kod sindroma lenjih creva

Leči malokrvnost zbog obilja gvožđa. Maslačak podstiče stvaranje hemoglobina.

Maslačak reguliše krvni pritisak. Dobro je znati da redovno mokrenje čini da imate normalan krvni pritisak. Dakle, ako redovno izbacujete višak tečnosti iz vašeg organizma eliminiše se i holesterol i važno je koristiti čaj i med od maslačka protiv hipertenzije.

Pomaže kod respiratornih oboljenja – bronhitisa, upale pluća i ostalih tegoba. Maslačak kao lek se koristi i u ovom slučaju. Konzumirajte maslačak redovno i primetićete velike promene, lakše ćete disati i lakše ćete izbacivati sekret.

Maslačak štiti od pojave tumora. Ova bilja uspešno eliminiše slobodne radikale koji su najčešće uzročnici malignih oboljenja. Maslačak ne samo da podiže imuni sistem i vrši detoksikaciju organizma nego praktično štiti celi organizam od pojave tumora I čak pri pojavi tumora materije iz maslačka deluju I blokiraju razvoj malignih ćelija. Posebno je efikasno kod raka prostate.


Med od maslačka za mršavljenje

Pažljivo koristite med od maslačka jer sadrži šećer, ali imajte na umu da ova biljka eliminiše višak kilograma. Možete koristiti čaj od maslačka da biste dobili efekat mršavljenja jer on otklanja višak masti, a od njegovih listova možete napraviti i salatu koja je takođe delotvorna.


Čaj od maslačka protiv celulita

Pijte čaj od maslačka protiv celulita koji možete sami napraviti tako što ćete skuvati kašičicu usitnjenog korena maslačka u 2 dl vode. Ostavite da provri, sklonite sa vatre da odstoji oko 15 minuta. Procedite i pijte zaslađenog samo sa medom od maslačka. Ovo konzumirajte tri puta na dan.


Med od maslačka za kosu i kožu 

Ova biljka ima sastojke koji deluju pozitivno na koren dlake i možete ga iskoristiti ne samo za jelo nego i da biste napravili masku za kosu. Pomešajte dve kašike meda od maslačka sa malo svežeg kvasca, izmešajte da se sjedini i namažite na glavu utrljavajući u teme. Zamotajte kosu u peškir i ostavite da odstoji bar bola sata, nakon čega treba isprati blagim šamponom i regeneratorom.


Kako se pravi med od maslačka?

Za ovaj med od maslačka biće vam potrebno 300 do 400 žutih cvetova maslačka, kilogram šećera, dva limuna I kašičica limuntusa.






Med od maslačka priprema

Kako ide priprema meda od maslačka? Otkinite cvetove maslačka, zalijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje 24 sata. Zatim, sledeći dan maslačak dobro iscedite i zalijte sa pola litre tople prokuvane vode. Kuvajte ovo 15 do 20 minuta, dodajte potom kilogram šećera i dva sitno iseckana srednja limuna (a možete i tri) jednu kašičicu limuntusa (po želji). Sve to kuvajte još 5 minuta. Kada smesa dobije boju meda, skinite ga sa vatre. Kada se ohladi tu smesu onda procedite kroz gazu.Tu smesu prokuvajte jos 2 minuta i med je gotov.

Med od maslačka recept 2

Potrebno vam je 200 ubranih cvetova maslačka, sok od dva isceđena limuna, dve litre vode i dva kilograma šećera.


Priprema meda od maslačka: 

Operite maslačke u vodi i prelijte ih sa hladnom vodom. Kuvajte 20 minuta nakon vrenja i procedite. U tu tečnost dodajte dva kilograma šećera i kuvajte dok se količina smese ne prepolovi. Nakon toga dodajte kriške limuna sa korama i kuvajte dok ne dobijete gustinu meda i mešajte da vam med ne bi zagoreo.

Ukoliko niste pobornik korišćenja šećera u pravljenju meda od maslačka, možete to da zamenite sipanjem livadskog meda umesto šećera. Med od maslačka se ne preporučuje osobama koje imaju dijabetes. Med od maslačka se pravi sa dosta šećera ili meda koji nisu preporučljiv pomenutoj grupi ljudi.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Prirodno i zdravo

Povezane vesti:


>