Ostalo

Sme�no

Miholjdanske zadušnice! Uputite molitve za milost prema upokojenima!

Sutra su Miholjdanske zadušnice, dan kada treba da uputite molitve Bogu za milost prema upokojenima ali i za oproštaj grehova. Ako ste tog dana zauzeti, uvek možete otići u crkvu, a evo šta je potrebno da ponesete.

Miholjdanske zadušnice! Uputite molitve za milost prema upokojenima! Svet Plus




Zadušnice uvek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

U crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova:

"Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih!"


U crkvu na liturgiju potrebno je poneti sledeće:
 
  • sveća za svakog upokojenog ili jedna veća za sve
  • spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja
  • kuvano žito
  • crno vino
  • sveću za žito






Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika.

Ako ste tog dana zauzeti, ili iz nekog razloga ne možete otići na groblje, možete uvek da odete u crkvu, gde se odsluži pomen.


Ovo je molitva za upokojene:


"Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju. I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje. Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova. Amin."


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>