Ostalo

Smeno

Evo kako da sprečite da vam se garderoba skupi ili razvuče pri pranju!

Ne postoji ništa tako poražavajuće od nove košulje koja se skupila u toku pranja, ili omiljene haljine koja se razvukla do neprepoznatljivih mera. Evo kako da sprečite da vam se garderoba skupi ili razvuče pri pranju!

Evo kako da sprečite da vam se garderoba skupi ili razvuče pri pranju! Svet Plus
Pre svega, treba da znate da čak i ako ste pratili sva pravila za pranje određene vrste garderobe, može doći do njenog skupljanja ili istezanja. Najveći krivac tome je materijal od kog je komad odeće napravljen. Na to kako će odeća odreagovati kada je budete oprali, ne utičete direktno vi. Čak i pre nego što je ušla u butik, garderoba je dobila svoj pečat. Vrsta vlakana, tkanje i tehnika izrade, određuju koliko će dobro odeća podneti pranje.

Sva vlakana različito reaguju na pranje. Prirodna, poput vune i pamuka, podložnija su istezanju od poliestera i akrila. Labavije tkana odeća će se pre razvući od one koja je gušće tkana. Međutim, ne treba da budete obeshrabreni, jer postoje načini na koje možete izaći na kraj sa ovakvim izazovima. Primenom pravih tehnika pranja, sačuvaćete i svoj novac i svoje živce. 


Pročitajte etiketu pre nego što kupite određeni komad odeće. Za prirodna vlakna potražite reč "preshrunk" – što znači da su vlakna prethodno skupljena. Neki proizvođači odeće pronalaze uštede u toku proizvodnje, tako što vlakna maksimalno razvlače ne bi li se koristilo što manje tkanine. Međutim, ako su vlakna prethodno skupljena pre nego što je materijal sečen i šiven, neće se skupljati pri pranju tokom godina.


Dodatna smernica je potraga za načinom pranja određenih odevnih predmeta. Ona vam ukazuju da li je odevni predmet potrebno prati u hladnoj ili toploj vodi, isključivo nositi na hemijsko čišćenje ili se preopručuje i ciklus mašinskog sušenja u kod kuće. Takođe, kada god niste sigurni koju tehniku pranja da primenite, ako se radi o novom komadu odeće koristite hladnu vodu za ručno pranje.
Farmerke

Možda mislite da je pranje odeće jednostavan zadatak, ali stručnjaci se ne bi složili sa vama. Uputstva za pranje svakog odevnog predmeta mogu se razlikovati - na primer, jeste li znali da ne bi trebalo da koristite omekšivač prilikom pranja pidžame? Još jedna stvar koja zahteva vrlo specifičnu negu su farmerke, a prema rečima stručnjaka, ako ih ne perete kako treba, mogli biste da ih uništite.


To je zato što prečesto pranje farmerki može da uzrokuje njihovo bleđenje, kako objašnjavaju stručnjaci.

- Kao opšte pravilo: Što manje perete farmerke, to bolje. Za razliku od druge odeće, vaše farmerke ne treba da provode toliko vremena u mašini za veš. Često pranje farmerki može da promeni njihov oblik i boju. Savetuje se da ih stavite na hladno pranje jednom mesečno i da tako održavate čistoću i svežinu.


Međutim, vredi istaći da stavljanje na potpuno pranje možda neće uvek biti potrebno. Ako nosite farmerke aktivno nekoliko dana, biće potrebno da ih češće perete kako bi bile čiste. Međutim, ako se nose danima sa vrlo niskim nivoom aktivnosti, možete ih duže održavati i vlažnom krpom odstraniti mrlje koje se pojave između pranja i ostaviti da se osuše na vazduhu.


Da biste sprečili skupljanje ili bleđenje, odlučite se za nežno pranje, upotrebite hladnu vodu i deterdžent za negu boja, posebno onaj za tamnu odeću ako su vam farmerke plave ili crne.

Farmerke takođe okrenite naopako - to štiti vlakna sa spoljne strane farmerki od trenja i direktnog izlaganja deterdžentima, što pomaže u sprečavanju bleđenja.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Magazin novosti

Povezane vesti:


>