Zdravlje

Ljubav

Znate li kako uopšte da brinete o svom zdravlju?

Ne razmišljate o zdravlju kad ste zdravi, ali čim se pojave prvi simptomi, iz straha donosite drastične odlukuke. Ipak, budite mudri i odgovorni prema svom zdravlju pa delujte preventivno.

Znate li kako uopšte da brinete o svom zdravlju?



Briga o sopstvenom zdravlju doživotna je navika, kultura i način življenja. Procenjuje se da se čak polovina hroničnih bolesti može sprečiti boljom brigom za zdravlje u svakom životnom dobu. Za dobre promene nikada nije kasno pa zašto ne biste već danas doneli neke zdrave odluke.

Kategorično "NE!" nezdravim navikama

Nije se lako rešiti nezdravih navika, ali je moguće. Prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola odluke su koje će vam promeniti život. Prestanak pušenja znatno umanjuje rizik od zloćudnih bolesti koje se češće javljaju kod pušača, kao i od bolesti srca i krvnih žila. Ako želimo unaprediti svoje zdravlje, konzumacija alkohola mora biti umerena. Dakle, budite odlučni i poklonite sebi zdravlje!

Kretanje je imperativ

Samo 30 minuta hodanja svaki dan može značajno poboljšati zdravstveno stanje. Redovno kretanje pomaže u sprečavanju i korekciji prekomerne telesne težine, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa te održavanju telesne forme i poboljšanju opšteg fizičkog i psihičkog stanja pojedinca. Jedna od zdravih odluka koje treba da počnete da primenjujete već danas redovna je fizička aktivnost. Već i nakon redovne polučasovne šetnje zdravlje će vam biti unapređeno!

Sam svoj lekar, ali mudro i pametno

Odgovorno 'samolečenje' pojedinac preduzima radi očuvanja zdravlja i/ili rešavanja manjih zdravstvenih tegoba kao što su prehlada, kašalj, glavobolja, probavni problemi, menstrualne tegobe, bol u kičmi, lakše ozlede, blaža nesanica, alergije - uz prepoznavanje simptoma i odgovornu upotrebu lekova bez recepta. 'Samolečenje' podrazumeva i odgovornu procenu simptoma i/ili bolesti, bilo samostalno ili u saradnji s lekarom ili apotekarom.

Ništa bez promene ishrane

Voća i povrća nikad dovoljno u našoj prehrani! Ali brojne svakodnevne obaveze i ubrzan način života uglavnom znače i manju brigu za zdravu ishranu. Voće i povrće dokazano poboljšavaju opšte zdravstveno stanje zbog visokog udela neophodnih vitamina i minerala, a kada je i uravnotežen i unos ostalih zdravih namirnica, zdravlje je u vašim rukama. Zdravija ishrana zato je zdrava odluka za svaki dan.

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr
Foto: Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>