Region

Svet

Region

Premijera filma o Žarku Lauševiću 22. februara u Sava Centru

Dokumentarno igrani film "Lauš" rediteljke Branke Bešević Gajić biće premijerno prikazan 22. februara u Sava Centru, a od 27. februara biće prikazivan u  bioskopskom širom zemlje.

Premijera filma o Žarku Lauševiću 22. februara u Sava Centru



Promovisana nova knjiga Žarka Lauševića
Film govori o uspešnoj i tragedijom prekinutoj karijeri izuzetnog glumca Žarka Lauševića koji je u julu 1993. godine u samoodbrani ubio dvojicu mladića, a posle zatvorske kazne emigrirao u Ameriku.

"Ne veličamo Žarka, niti mu sudimo. Ne zauzimamo stranu već na umetnički i dokumentaristički način prikazujemo jednu sudbinu i dajemo presek zlog vremena koje je doprinelo tragediji", rekla je autorka, kojoj je ovaj film master rad na Fakultetu dramskih umetnosti.

Žarko Laušević ponovo na filmu
U filmu govore glumci Olivera Ježina, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Marko Bačović, Branislav Lečić, Svetozar Cvetković, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Slobodan Čustić, Irfan Mensur, Petar Božović, reditelji Miroslav Lekić, Darko Bajić, Dragomir Zupanc, Slavenko Saletović, filmski kritičar Dejan Dabić.

Takođe govore advokati Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Vladan Bojić, kao i premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Reči Branislava Lečića, Irfana Mensura, Slobodana Ćustića, Ljiljane Blagojević, Slavka Štimca i drugih Lauševićevih kolega, ali i uz navode advokata stradalih, osvetlile su nesrećni slučaj i godine „u kojima je gotovo nužno bilo posedovati pištolj“.

Oni otkrivaju da je pred nesreću Žarko dobijao pretnje smrću zbog učešća u zabranjenom komadu o Svetom Savi ali kažu i da su srećni što su konačno ispričali pravu verziju događaja. U neku ruku, akteri filma od javnosti traže oprost za glumca, koji prema njihovim rečima ne planira povratak u Srbiju i Crnu Goru.

Autor: J.B.
Izvor: Blic
Foto: Facebook/ Zarko Lausevic

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>