Svet

Region

Mihael Šumaher bi u vegetativnom stanju mogao da ostane do kraja života

Strah da Mihael Šumaher može ostati u trajnom vegetativnom stanju do kraja života sve više raste, budući da se bliži kraj i četvrte sedmice kako se sedmostruki šampion Formule 1 nalazi u veštački indukovanoj komi.

Mihael Šumaher bi u vegetativnom stanju mogao da ostane do kraja života



Mihael Šumaher posle buđenja iz kome neće biti isti čovek (Foto)
"Svaki dan, ali apsolutno svaki novi dan proveden u komi smanjuje šanse za oporavak", tvrde neurološki stručnjaci, zbog čega još više raste strah da mozak 45-ogodišnjeg Mihaela Šumahera posle tragičnog pada i dve operacije neće doživeti potpuni oporavak.

Ipak, njegova porodica ostaje optimistična, te se juče oglasila saopštenjem u kojem je izrazila zahvalnost Mihaelovim fanovima širom sveta, ali i kategorički poručila: "Svi znamo: on je borac i neće odustati!"

Mihael Šumaher skijao osam metara van obeležene staze! Stigli rezultati istrage!
Međutim, optimizam porodice i fanova širom sveta ne umanjuje zastrašujuću činjenicu da je legenda Formule 1 u komi već 23 dana, a eksperti u domenu neurohirurgije tvrde da je vrlo moguće da 45-ogodišnji Šumaher pati od Apaličnog sindroma, iliti trajnog vegetativnog stanja. To znači, da kada ga doktori budu izveli iz veštačke kome, neće moći ni da govori, ni da se kreće, niti samostalno da se hrani. To takođe znači, da kada i ukoliko bude probuđen iz veštačke kome, njegovo stanje neće niti mnogo drugačije no što je sada.

Mihael Šumaher ostaje u komi, raste strah da se nikada neće probuditi
"Upozorio bih da je još uvek rano da se daju izjave kako bi Šumaher mogao da ostane u trajnom vegetativnom stanju, ali ipak, svi moraju biti svesni da takva mogućnost zaista jeste realna. Takve prognoze se daju nekoliko meseci posle povrede. U takvom stanju, pacijent može samostalno da diše, cirkulacija krvi je normalna, ali gotovo da i nema nikakvih reakcija", kazao je neurohirurg Kolin Šif.

Inače, apalični sindrom, iliti trajno vegetativno stanje, uvek je rezultat ozbiljnih trauma mozga, a šanse za oporavak su daleko ispod 50%.

Autor: T.I.
Foto: Facebook

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>