Svet

Region

Mihael Šumaher ostaje u komi, raste strah da se nikada neće probuditi

Iako se spekulisalo da bi Mihael Šumaher mogao uskoro biti probuđen iz veštački indukovane kome, to se po svemu sudeći neće dogoditi, jer su povrede mozga legendarnog vozača teže no što se mislilo, te bi i buđenje iz kome bilo isuviše rizično.

Mihael Šumaher ostaje u komi, raste strah da se nikada neće probuditi



U Nemačkoj je zavladao strah da bi Mihael Šumaher mogao da ostane u komi do kraja života. Naime, nakon tragične povrede na skijanju, sedmostruki svetski šampion Formule 1 se u stanju veštački izazvane nesvesnosti nalazi već 18 dana. Ćutnja koja dolazi kako od zvaničnog medicinskog tima u Grenoblu koji ga leči, tako i od njegovog ličnog menadžmenta, mnoge vodi ka strahu od onog najgoreg.

Veštački izazvana koma podrazumeva da je dovod kiseonika u mozak smanjen, te da radi manjim intenzitetom, što povećava šanse za oporavak od tragičnih povreda koje je Šumaher zadobio tokom nesreće. Ali, Šumaher se po stepenu oporavka ni izbliza nije približio onom stanju u kojem bi trebalo da bude kako bi se buđenje iz kome bez rizika sprovelo. Stoga, rastu spekulacije da je na takvo stanje osuđen do kraja života.

Inače, pacijenti koji se nalaze u takvoj, veštački indukovanoj komi, se iz iste obično bude posle nedelju do dve, dok se Šumaher bliži kraju treće sedmice.

"Moguće je da ima komplikacija", rekao je neurohirurg Andreas Ciger. "Ne smemo spekulisati, ipak govorimo o životu i smrti, U teoriji, koma se može održavati tokom čitavog života. To neće oštetiti ljudski mozak", rekao je on, i dodao da su povrede mozga najkomplikovanije povrede koje mogu zadesiti čoveka, te da predviđanja koliko dugo  osoba može ostati u komi i kakve to komplikacije eventualno može proizvesti, jesu sasvim proizvoljna i razlikuju se od osobe do osobe.

U svakom slučaju, lekari u Grenoblu su konstatovali da su Šumaherove povrede teže no što se očekivalo, te da se buđenje iz kome ne može izvesti bez prevelikog rizika. U takvom stanju ostaće do daljnjeg, jer, kako navode nemački mediji, ni sami lekari za sada nemaju plan niti ideju kako će se situacija odvijati i kada bi legendarni vozač mogao da otvori svoje oči.

Autor: T.I.
Foto: Facebook

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>