Region

Svet

Sahrana Aleksandra Tijanića u petak u Aleji zaslužnih građana

Komemoracija povodom smrti generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića biće održana u četvrtak, 31.oktobra, a kremacija posmrtnih ostataka obaviće se u petak, 1. novembra u Aleji zaslužnih građana.

Sahrana Aleksandra Tijanića u petak u Aleji zaslužnih građana



Komemoracija Aleksandru Tijaniću će biti održana u četvrtak u 11 sati u Dečjem kulturnom centru (Domu pionira), dok će kremacija posmrtnih ostataka biti obavljena u petak u 15 sati. Urna će biti položena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, saopštio je RTS.

Umro Aleksandar Tijanić
Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić iznenada je preminuo u Beogradu u 64. godini, ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao, u Bulevaru Mihaila Pupuina na Novom Beogradu.

Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Živeo je u Podujevu i Prištini. Nakon završetka srednje škole, Tijanić je studirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru.

Novinarsku karijeru počeo u Politikinim izdanjima, NIN-u, nakon čega postaje glavni urednik časopisa Intervju. Osnovao je televiziju Politika i bio njen prvi direktor, a od 1994. godine preuzima mesto direktora BK televizije. Tijanić je od 1994. do 1996. godine bio ministar informisanja u Vladi Srbije. Bio je i savetnik za informisanje predsednika SRJ Vojislava Koštunice od 2001. do 2004. godine. Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine. Za generalnog direktora Javnog servisa Srbije biran je u dva mandata.

Krajem osamdesetih je pisao i za zagrebački Start i Danas, i za splitsku Nedeljnu Dalmaciju. Objavljivao je političke kolumne i u ljubljanskoj "Mladini" i sarajevskom "Oslobođenju".

Tijanić je bio oženjen, a iza sebe je ostavio suprugu, sina i kćerku, kao i dvoje unučadi.

Povodom smrti generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića, predsednik Republike Tomislav Nikolić izrazio je saučešće porodici i kolegijumu Radio-televizije Srbije.
"Odlaskom Aleksandra Tijanića ostali smo bez autentičnog novinarskog izraza. Oštrina njegovog pera, polemisanje sa neistomišljenicima bez straha i borba za lična uverenja do poslednjeg daha, zaista su za poštovanje. Neka mu je večna slava", navedeno je u telegramu.

Autor: B.B.
Izvor: RTS, Prva.rs
Foto: RTS/ Printscreen

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>