Ostalo

Sme�no

Da li je petak 13. zaista tako crn?

Danas je petak, 13. septembar. Da, onaj baksuzan dan po mnogima. To znači da, ukoliko ne morate, danas ne bi trebalo da izlazite iz stana, bar vi koji ste sujeverni. Sve dok sat ne otkuca ponoć, 14-ti.

Da li je petak 13. zaista tako crn?



Odakle ovaj strah od ovog datuma? On nema veze sa našim starim predanjima, pa ni sa onim prethrišćanskim, paganskim. Strah od petka 13. preuzeli smo sa Zapada, kao i mnoge druge pojave vezane za sujeverje, a prvi put je ovaj datum proglašen maleroznim još pre sedam vekova.

Današnji petak 13. je prvi u ovoj godini, a čeka nas još jedan u decembru.

Zašto baš petak i zašto baš broj 13?

Postoji nekoliko različitih teorija o tome kako je baš petak 13. došao na loš glas. Od početka 1929. godine, krahom američke berze nastao je termin "crni petak" koji je ovom danu dodelio negativnu reputaciju.

Takođe, u Bibliji je opisano kako je Isus u petak razapet na krst, a u doba Rimskog carstva upravo je ovaj dan bio rezervisan za pogubljivanje.

Numerolozi veruju da se brojem 12 zatvara savršen krug. Toliko ima i znakova zodijaka, Isusovih apostola, meseci u godini, bogova na Olimpu... Zato broj 13 unosi haos nakon harmoničnog broja 12.

Šta ne treba raditi na petak 13-ti?

Iako svi sa oduševljenjem dočekuju kraj radne nedelje, danas će ga pojedini provesti u strahu izbegavaće da rade stvari koje su inače deo njihove svakodnevice. Neki idu toliko daleko da dan provedu zaključani u kući, kako bi izbegli neku opasnost.

Sujeverni tako danas neće menjati posteljinu, jer veruju da bi zbog toga mogli imati noćne more. Isto tako, neće seći nokte, kako bi izbegli tugu ili voziti automobil da im se ne bi desila saobraćajna nesreća.

Šta je triskaidekafobija?

Triskaidekafobija je strah od broja 13. Za ovaj broj se vezuje sujeverje. Strah od petka 13-tog se naziva paraskavedekatriafobija ili frigatriskaidekafobija.



Prema istraživanjima, više od 80 odsto solitera na svetu nema 13. sprat, a mišljenje da je broj 13 baksuzan najviše je rasprostranjeno u SAD. Neuspeli put "Apolloa 13" na Mesec pripisuje se upravo tom broju, a hotelima širom sveta često ne postoji soba s tim brojem, pa tako i u hotelima u centru Beograda "Moskva" i "Balkan" na prvom spratu sobu 112 nasleđuje ona sa oznakom 114. Isto je i na ostalim spratovima.

Holivudski filmski hitovi obično su nadahnuti bizarnim situacijama, strahom i užasom, pa je petak 13. savršena tema horora.

Iako mnogi ne veruju u ovakve stvari, ipak, do danas je većina ostala ubeđena da je ovo baksuzan dan i da ga svakako valja provesti u miru i tišini. Ako ste lakoverni, ne započinjite danas ništa, ne svađajte se sa bračnim drugom, još manje sa šefovima, mirno čekajte ponoć. Proći će i ovaj petak.

Autor: B.B.
Izvor: B92, Novosti, Wikipedia
Foto: parade.com, brocode.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>