Ostalo

Sme�no

Tito prodao Amerikancima put do Meseca (Video)

SAD, pored Rusije, predvode trku za osvajanjem svemira. Uprkos tome što su Sovjeti prvi poslali čoveka u svemir, Amerikanci su bili prva nacija koja je poslala čoveka na Mesec, iako teorije zavere tvrde da Nil Armstrong nikada nije ni kročio na tlo Zemljinog satelita. Jedan dokumentarac, međutim, tvrdi kako do dominacije SAD ne bi došlo, da Josip Broz Tito 1961. godine nije prodao jugoslovensku svemirsku tehnologiju CIA-i.

Tito prodao Amerikancima put do Meseca (Video)



U dokumentarcu ''Houston, we have a problem'', navodi se kako su Jugosloveni napravili veliki napredak u razvoju tehnologije zahvaljujući svemirskom pioniru Hermanu Potočniku.



Tehnička rešenja opisana u Potočnikovim neobjavljenim radovima bila su osnova formiranja tajnog jugoslovenskog svemirskog programa 1948. godine, posle Titovog konflikta sa liderom SSSR Josifom Staljinom. Tito je, kako tvrde kreatori dokumentarca, napravio najveći podzemni svemirski centar kod vojne baze Željava kod Bihaća, pod šifrom ''Objekat 505''.
 
CIA je krajem 1960. godine, kako se tvrdi u dokumentarcu, otkrila da je Jugoslavija već tada imala operativnu tehnologiju za letenje u svemiru.

U martu 1961. Tito je navodno prodao Amerikancima kompletan svemirski program, a već u maju iste godine tadašnji predsednik SAD Džon Kenedi objavio kako je ta zemlja odlučila da ide na Mesec.

Izvor: Vesti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>