Region

Svet

Talenti i dalje bez posla: Gde su i šta rade zvezde muzičkih TV takmičenja

U poslednje tri godine kroz muzička takmičenja “Operacija trijumf” i “Ja imam talenat” prošlo je preko 100 takmičara. Samo nekoliko njih uspelo je da iskoristi pet minuta slave i nađe svoje mesto pod tesnim estradnim nebom.

Talenti i dalje bez posla: Gde su i šta rade zvezde muzičkih TV takmičenja



Studenti OT Vukašin Brajić i Igor Cukrov učestvovali su na “Evrosongu” 2009. godine, Danijel Pavlović izdao je album i otvorio muzičku školu sa polusestrom Marijom Šerifović, dok je trio Pilerovi nastavio školovanje na Bečkom konzervatorijumu. Ostali, poput gluvonemog plesača Nenada Mahmutovića, još čekaju stalan posao.

Da je pojavljivanje u muzičkim takmičarskim šou-programima samo instant slava, potvrdila je i samouka operska pevačica iz Jagodine Sandra Todorović, finalista prve sezone takmičenja “Ja imam talenat”.

"Radim i dalje na istom mestu, ništa se nije promenilo. Jedino što više ne pevam ni za svoju dušu. Nisam se razočarala samo u muzička takmičenja, pogađaju me veoma teški uslovi za život u Srbiji "– kaže Sandra.

Njen kolega Marko Pavlović iz Niša nije želeo da odustane od pevačke karijere pa se nakon “Talenta” prijavio za “Zvezde Granda”. Publiku je pre dve godine ostavio bez daha izvođenjem operskih arija, a sada peva narodne pesme.

"Prijavio sam se za novu sezonu “Zvezde granda” da me ljudi ne zaborave" – kaže Marko.

Čini se da je put do zvezda najtrnovitiji za one koji se odluče za učešće u muzičkim šou-programima. Malo je onih koji se sećaju pobednika OT Adnana Babajića, kao i ostalih učesnika među kojima su Đorđe Gogov, Aleksandar Belov, Nikola Paunović, Nina Petković… Ove godine je samo Nikoli Sariću Sajku i Danijelu Pavloviću pošlo za rukom da izdaju svoj prvi album.

"Moj album je pokazatelj koliko sam se trudio i radio" – kaže Sajko koji redovno nastupa po beogradskim klubovima.

Iako nije stigla do finala, Mika Kostić jedna je od trenutno najangažovanijih pevačica u Beogradu, a do sada je uspela da snimi tri singla. Vukašin Brajić, koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na “Evrosongu” 2009. u Moskvi, tvrdi da je veoma teško doći do novca za snimanje prvog albuma.

"OT mi je bio stepenik za izlazak iz anonimnosti. Nisam imao neka veća očekivanja. Bilo je lepo iskustvo i prava vojska za medije jer naučiš kako da se ponašaš u javnosti" - kaže Vukašin koji živi u Beogradu, ali se povukao iz javnog života.

Njegove koleginice Milica Majstorović i Ana Bebić stalne su gošće na svim prestoničkim žurkama, ali već duže vreme nemaju čime da se pohvale kada je muzički rad u pitanju.

U ugovorima koje takmičare potpisuju sa producentskim kućama neke od stavki su izdavanje albuma i turneje, međutim u stvarnosti to izgleda mnogo drugačije je mladi talenti teško nalaze sponzore.

Nekima, poput gluvonemog plesača Nenada Mahmutovića iz Paraćina, pobednika poslednje sezone šoua “Ja imam talenat”, i po završetku takmičenja nije se ostvarila želja da dobije stalan posao.

"Nenad i dalje radi kao predsednik udruženja gluvih i nagluvih, ali još uvek čeka stalan posao. Ništa se nije promenilo. Nedavno mu se pružila prilika, ali nekom od opštinskih funkcionera nije odgovaralo da Nenad počne da radi sa obrazloženjem da ima od čega da živi jer je dobio novac učešćem u “Ja imam talenat” – kaže prevodilac Ivana Tasić i dodaje kako Nenadova plesna partnerka Milica Đokić i dalje radi na starom mestu.

Da ima svetla na kraju tunela pokazuje primer Katarine Bogićević (13), finalistkinje “Ja imam talenat”, koja će igrati glavnu ulogu u domaćoj seriji “Folk” reditelja Dušana Milića koja prati uspon folk pevačice.

"Iako sam se u “Ja imam talenat” predstavila kao pevačica volela bih, kad završim školu, da se više posvetim glumi" – kaže Katarina.

Sandra, Darko i Danijel Piler, talentovani ulični muzičari, pobedili su u prvoj sezoni “Ja imam talenat” i nastavili su školovanje na Bečkom konzervatorijumu, a nastupali su i sa Beogradskom filharmonijom. Darko i Sandra su se pojavili i u seriji “Jesen stiže dunjo moja” i Darko je trebalo da glumi u filmu “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića, ali…

"Nismo smeli da otkrijemo da će Darko igrati u filmu. Dogovor je propao" – kaže Stevan Piler.

Izvor: Blic

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>