Ostalo

Sme�no

Kinezi iz svemira doneli džinovsko povrće

Kineski naučnici stvorili su od semena poslatog satelitom u kosmos "super povrće" zahvaljujući kosmičkoj radijaciji koja je promenila gene poslatih vrsta.

Kinezi iz svemira doneli džinovsko povrće



Iz kosmosa su se tako sa satelitom vratili džinovski krastavac i paradajz sa još nekim brzorastućim povrćem, pamukom i cvećem, dobijenim uz pomoć te nove tehnike, preneli su kineski mediji.

Kineski naučnici su saopštili da, kako prenose mediji, ukoliko se rezultati kosmičkog uzgajanja povrća potvrde, to bi moglo da predstavlja konkurenciju genetski modifikovanim vrstama koje se dobijaju skupim laboratorijskim promenama.

"Kineski rezultati su dokazali da 'kosmička poljoprivreda' više nije san nego je stvarnost", rekao je profesor pekinškog Univerziteta Beihang, Li Čengdži.

On kaže da je time pokrenuta nova "kosmička industrija" koja daje nove kosmičke povrtlarske proizvode sa novim karakteristikama.

Za uzgajanje novih krastavaca i paradajza "kosmičkom tehnologijom" potrebno je njihovo seme satelitom poslati u kosmos i sačekati da se gotovi proizvodi vrate na Zemlju.

Od ranije je poznato da radijacija može izazvati mutacije kod organizama, od kojih su neke i korisne, i to je u svetu već pokušano kod stvaranja novih sojeva.

Treba samo sačekati da cena kosmičkog uzgajanje krastavaca postane niža i isplativija, kako bi se kosmička tehnologija mogla i masovnije primenjivati, prenose mediji.

Viber

Izvor: Svet Plus


>