Style

Ljubav

Slavimo SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA: Ako želite nov početak, danas uradite OVU stvar

Danas, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu.

Slavimo SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA: Ako želite nov početak, danas uradite OVU stvar Foto: Printsreen Youtube



Iako praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen kao "crveno slovo" u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, on ima veliki značaj i poštovanje među vernicima. Gavril se slavi kao Blagovesnik, anđeo koji je učestvovao u najvažnijim događajima vezanim za nastanak hrišćanstva. Arhangel Gavril je živa duhovna sila, jedan od sedmorice serafima koji su najbliži Božjem prestolu. Učestvovao je u Božjem stvaranju sveta i borbi protiv "palih" anđela, predvođenih samim zlom, odnosno đavolom.

Legenda kaže da je Gavril bio posrednik u mnogim važnim događajima. Javio se proroku Mojsiju u pustinji i podučio ga kako da napiše Knjigu Postanja. Takođe je najavio rođenje Jovana Krstitelja i Isusa Hrista, kao i rođenje Presvete Bogorodice Marije. Simbolizam svetog arhangela Gavrila ogleda se u fresci "Beli anđeo" u manastiru Mileševa, koja je odabrana kao simbol Evrope od strane UNICEF-a. Smatra se da je ovaj praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga).

Praznovanje ovog dana nosi sa sobom mnoge tradicije. Veruje se da je to povoljan dan za nove početke, dok je za devojke preporučljivo da ne rade ručne radove. Takođe, smatra se da je molitva Svetom Gavrilu korisna za one koji žele potomstvo, dok ga narod takođe smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda.

Molitva Svetom Arhangelu Gavrilu

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>