Lepota

Ljubav

Borba za lepotu: Zašto koža postaje suvlja s godinama i tri rešenja?

Starenje je neizbežno. Starenje znači živeti, i možemo biti srećni ako svi imamo sreću da živimo srećne, dugovečne i zdrave živote. Tu je i borba za lepotu! Pogledajte zašto koža postaje suvlja s godinama i saznajte tri rešenja za problem...

Borba za lepotu: Zašto koža postaje suvlja s godinama i tri rešenja? Svet Plus






Očigledno je da ljudi imaju zabrinutosti zbog promena koje se dešavaju u telu sa godinama. Kako telo stari, njegovi regenerativni procesi opadaju - tako da se različiti delovi tela mogu oslabiti, usporiti performanse i duže vremena oporaviti.

To je najuočljivije vidljivo na koži - ona je naš najveći i najvidljiviji organ, s obzirom da. Kako starimo, koža može razviti fine linije, izgubiti čvrstinu, postati iritantna, formirati tamne fleke i postati suvlja.

Dobra vest je da ove promene nisu uvek neizbežne.


Uz prave preventivne korake nege kože, moguće je izbeći neke od promena povezanih sa starenjem kože. Najvažnije je: Vaša koža ne mora izgubiti sposobnost zadržavanja vlage. Evo tri načina kako sprečiti da koža postane suvlja sa godinama.




Šta uzrokuje povećanu suvoću sa godinama?


Ukratko: Suva, dehidrirana koža se javlja kada barijera oslabi i nije u stanju da zadrži vlagu.

Kožna barijera se sastoji od nekoliko delova, koji zajedno funkcionišu kako bi zadržali vodu, izbegli iritaciju i zaštitili vaše telo od spoljašnjih agresora. Veoma važan deo funkcije kožne barijere je sloj vlage kože, koji uključuje stvari poput masnih kiselina, ceramida, hijaluronske kiseline, skvalena, holesterola i drugih.

To je deo kožne barijere koji deluje slično kao brtvilo, zadržavajući vodu u telu. Kada je barijera oslabljena, dolazi do nečega što se zove transepidermalni gubitak vode - to znači da voda isparava sa kože u okolni vazduh.




I sa godinama, telo nije u stanju da nadoknadi te komponente lipidnog sloja.


Na primer, pokazalo se da ceramidi opadaju sa godinama, što rezultira povećanom propustljivošću kože. Gubitak hijaluronske kiseline je još jedna ključna molekula u hidrataciji kože, čiji gubitak je povezan sa starenjem kože i disfunkcijom. Istraživanja pokazuju da do 50. godine života, izgubili smo polovinu naše prirodne rezerve humektanta. I koža doživljava slične gubitke sa masnim kiselinama, skvalenom, holesterolom i tako dalje. Kombinovana suma ovih gubitaka dovodi do povećane propustljivosti kože, suvoće i dehidracije.




Nedeljni horoskop možete naći OVDE.

MESEČNI horoskop za april 2024. godine!










Dakle, to je razlog zašto se to dešava - sada da razmotrimo kako to izbeći:


Obnovite hidratantni sloj kože:

Koristite hidratantne proizvode: Odaberite hidratantne proizvode koji su namenjeni obnavljanju hidratacije kože. Potražite formule koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, ceramida, glicerina i ulja koja će pomoći u zadržavanju vlage i obnavljanju lipidnog sloja kože.

Redovno vlaženje: Osim korišćenja hidratantnih krema, redovno vlaženje kože vodenom parom može pomoći u održavanju hidratacije. Na primer, možete koristiti ovlaživač vazduha u prostoriji gde provodite najviše vremena.

Izbegavajte isušujuće faktore: Smanjite izlaganje kože faktorima koji je dodatno isušuju, poput previše toplih tuševa ili kupki, agresivnih sapuna ili deterdženata, kao i izlaganja suvom ili hladnom vazduhu.

Pravilna ishrana i hidratacija: Pazite da unosite dovoljno vode i hrane bogate hranljivim sastojcima koji podržavaju zdravlje kože, poput voća, povrća, orašastih plodova, i omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi.

Održavajte zdrav način života: Redovno vežbanje, dovoljno sna i izbegavanje stresa takođe mogu doprineti očuvanju zdravlja kože.






Najbolja rešenja uvek se bave korenom problema. 



A u ovom slučaju, to je gubitak različitih komponenti kože poput lipida i humektanata pomenutih ranije. Koristite kreme i losione koji obnavljaju nivo lipida ili podstiču njihovu proizvodnju. Potražite sastojke poput masnih kiselina, amino kiselina, holesterola, ceramida, peptida, hijaluronske kiseline i skvalana.

Takođe možete odabrati biljne ekstrakte koji sadrže ove hranljive sastojke ili stimulišu proizvodnju lipida. Na primer, buter od šea sadrži masne kiseline i pokazano je da zadržava vlagu u koži i štiti kožnu barijeru. Jedno istraživanje čak sugeriše da ima slične topičke efekte kao ceramidi. Ili ulje od ovsa je pokazalo da povećava nivoe ceramida stimulisanjem proizvodnje.



 

Sočni kolač od Christine Bauer! (RECEPT)










Fokus na ishrani

Iako je važno ojačati funkciju barijere kože spolja, podjednako je važno obezbediti vašem telu prave hranljive sastojke kako bi koža mogla efikasnije proizvoditi ove komponente interno. Ovo nije iscrpna lista hranljivih sastojaka koji su korisni za kožu.

Fitoceramidi: Pronađeni u ovsu, pšenici, pirinču i suplementima, fitoceramidi biljnog porekla pokazali su se kao efikasni u povećanju nivoa vlage - jedno istraživanje je pokazalo da su učesnici koji su uzimali fitoceramidima bogat ekstrakt ulja iz pšenice zabeležili poboljšanje vlažnosti kože do 35%.




Hijaluronska kiselina: Popularni dodatak ishrani za negu kože, oralna suplementacija je pokazala podršku hidrataciji i izgledu kože. Što se tiče izvora hrane, konzumiranje kelja, badema i batata može pomoći u povećanju proizvodnje.

Vitamin E: Ovaj vitamin rastvorljiv u mastima nalazi se u avokadima, mangama i bademima. Može pomoći u zadržavanju vlage kao i neutralizaciji štetnih efekata sušenja od slobodnih radikala.

Omega-3 masne kiseline: Prisutne u lososu, tuni, morskim algama i lanenom semenu, ove zdrave masti mogu pomoći u balansiranju nivoa vlage u koži.






Ojačajte mikrobiom kože



Mikrobiom kože, ponekad nazvan i kožna flora, termin je za trilione organizama koji žive na našoj koži. Mi simbiotski živimo sa ovim organizmima, i oni mnogo toga rade za nas. Jedna od njihovih najvažnijih odgovornosti je stvaranje metabolita (obično nazvanih postbiotici).

Ovi metaboliti neguju i podržavaju vašu kožu, pomažući u održavanju barijere vlage, borbi protiv slobodnih radikala, poboljšanju rekonstrukcije dermalnog okvira i sprečavanju prevremenog starenja. I ovi postbiotici su mnogi od sastojaka koje poznajete i volite, poput hijaluronske kiseline, peptida i esencijalnih masnih kiselina.

Korišćenje proizvoda koji podržavaju mikrobiom može pomoći u održavanju vitalnosti mikrobioma, što znači da je bolje opremljen za održavanje hidrirane, elastične i otporne kože.




Glavna pouka

Sa godinama, telo i koža se menjaju - ali ne sve promene su neizbežne. Pravilnom preventivnom negom, možete izbeći povećanu propustljivost kože i suvoću. Najbolji način da to postignete je da se bavite osnovnim uzrokom - oslabljenom barijerom vlage - koristeći kreme za barijeru, fokusirajući se na izbalansiranu ishranu i održavajući ravnotežu mikrobioma.



Čitajte nas na GOOGLE VESTIMA.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: mindbodygreen

Povezane vesti:


>