Region

Svet

Severina je srpska pevaljka

Hrvatska zvezda promoviše srpsku muziku.To tvrdi Ketrin Bejker, profesorka na Univerzitetu u Sautemptonu, koja je napisala doktorat o hrvatskoj pop muzici. Kako piše Slobodna Dalmacija, njeno istraživanje rezultiralo je monografijom „Saunds of borderlend“ („Zvuci s granice“).

Severina je srpska pevaljka



Najzanimljiviji rad u knjizi je „Kada Seve sreće Bregovića: folklor, turbo-folk i granice hrvatskog muzičkog identiteta“, u kome Bejkerova opisuje kako „istočnjački“ - što će reći, srpski - melos prodire u hrvatsku muziku.

"Kad je Hari sreo Seli, dogodila se romansa, a kad je Severina srela Bregovića, dogodila se promena hrvatskog nacionalnog identiteta: posle sudbonosnog susreta Splićanke i Sarajlije srpski turbo-folk, već godinama prisutan na rubovima domaće scene, prodro je u hrvatski muzički mejnstrim, a time i u srce hrvatskog sna. Pardon, u srce hrvatske kulture - kaže dr Bejker, imajući na umu Severinin nastup na Evroviziji 2006. godine sa pesmom „Moja štikla“, za koju je Goran Bregović uradio „narodnjački“ aranžman.

Ona uporeduje Vučkovićevu s Lepom Brenom: kao što je Bosanka osamdesetih uvela folk u mejnstrim bivše Jugoslavije, tako je Dalmatinka to isto uradila u Hrvatskoj.

Posle pornića - opatica

Ketrin Bejker se osvrnula i na Severinin privatni pornić, objavljen u medijima 2004. godine, podsećajući da je pevačica potom provocirala publiku pesmom u kojoj tvrdi: „Tebi sam vjerna ko opatica, ko svaka druga Hrvatica“. Bejkerova posebno uočava detalj iz spota u kome Seve stoji pred hrvatskom zastavom, dok slovo S u njenoj pozadini podseća na ustaški amblem. U knjizi analizira i pevačicin odnos s bivšim premijerom Ivicom Račanom, za čiji je SDP svojevremeno pevala.

izvor: Kurir

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Severina

Povezane vesti:


>