Ostalo

Sme�no

Ejmi Džonson - 114. godišnjica rođenja čuvene avijatičarke!

Ejmi Džonson bila je jedna od najvećih pionira avijacije i prvih žena pilota na svetu, a danas se obeležava 114. godišnjica njenog rođenja.

Ejmi Džonson - 114. godišnjica rođenja čuvene avijatičarke! Foto: Screenshot YouTube



Ejmi Džonson je avijatičarskim veštinama ovladala je u 26. godini života, naučila da pilotira juna 1929. godine, i tako postala jedna od prvih žena pilota. Iste godine dobija dozvolu da sama pilotira avionom i dobija inženjersku dozvolu. Njen instruktor letenja rekao joj je da će biti shvaćena kao ozbiljan pilot samo ako uradi nešto značajno. Naredne, 1930. godine, Ejmi leti sama od Engleske do Austalije. Za ovaj poduhvat bila je nagrađena Ordenom Britanske imperije.

Ejmi Džonson je 1940. godine počela da vozi avione iz fabrike u Škotskoj do vazduhoplovnih baza na jugu Engleske. 5. januara 1941. godine, avion kojim je upravljala od Prestvika, blizu Glazgova, srušio se nedaleko od ušća Temze. Njeno telo nikada nije pronađeno.

Nakon Ejmine smrti, napisan je film "Oni lete sami" u kojem je glumica Ana Nigl glumila Ejmi, a Džima, njenog supruga i kolegu pilota sa kojim brak nije dugo potrajao, glumio je Robert Njutn. Takođe je počeo da se piše list "Žena inženjer", osnovan od strane Udruženja Ženskog Inženjeringa, čija je predsednica bila upravo Ejmi. U njenu čast je u Darvinu otvorena ulica pod nazivom "Amy Johnson Avenue", dok je u Engleskoj podignut kip u njenu čast.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Svet Plus/ Wikipedia

Povezane vesti:


>