Zdravlje

Ljubav

Dijeta zbog koje ozbiljno možete ugroziti zdravlje, evo koja je!

Svi znamo da ni u čemu ne treba preterivati i da bi najbolji način gubitka kilograma bila promena ishrane i životnog stila. Ali često ne možemo da sačekamo da vidimo rezultat, nego posežemo za brzopoteznim dijetama koje obećaju neverovatne rezultate.

Dijeta zbog koje ozbiljno možete ugroziti zdravlje, evo koja je!



Upravo zato smo sastavili spisak poznatih dijeta s kojima, uz kilograme, možete izgubiti i zdravlje.

Suva dijeta - potpuna besmislica

Suva dijeta je radikalan način da izgubite težinu i sastoji se od odbijanja konzumiranja vode. Dijeta traje 5 dana i za to vreme možete skinuti i do četiri kilograma. Unos vode ograničava se na dve čaše od po 2,5 dl u 24 sata. Nikakva druga tečnost nije dozvoljena. Uz to jedete veoma male obroke, ali obavezno bez soli koja veže vodu uz telo. Pojedete dva obroka, preskočite večeru, sve zajedno ne više od 500 kalorija, navode "stručnjaci".

Lekari navode da je ovo potpuna besmislica i dobar način da neko, posebno u vreme leta, završi u hitnoj pomoći. Ljudi koji su do juče jeli 3500 kalorija odjednom šokiraju organizam s 500 kalorija i pritom ne smeju da piju vodu. To je najbolji put da se oboli ili aktivira neka bolest. Zato ne slušajte jeftinu propagandu. Takvim nepotrebnim stresom može se učiniti velika šteta organizmu. Umesto kilograma, izgubićete zdravlje, a dobićete čir ili možda još neku težu bolest. Ako smo kilograme nakupljali godinama, onda ih ne možemo izgubiti preko noći i pomoću nekakvih čudotvornih dijeta.

Tečna dijeta - opet iluzija

Opasnom se smatra i tzv. tečna dijeta. Naime, autori ove dijete stekli su veliki broj sledbenika jer tvrde da se u dve nedelje može izgubiti i do 15 kilograma. Ta dijeta je prepuna glupost i besmislica i teško je verovati da bi netko sledio ova uputstva.

Ova dijeta podrazumeva prelazak isključivo na tečnu hranu: sokove, supe, mlečne proizvode, biljne čajeve i vodu. Ukupna količina tečnosti dnevno ne bi trebalo da prelazi tri litre. Dnevni jelovnik je sledeći: u 9.00 popijte jednu šoljicu supe, u 10.00 još jednu šoljicu supe od povrća, u 11.00 šoljicu tople prokuvane vode, u 12.00 jednu čašu voćnog soka razblaženu vodom (pola-pola), u 13.00 šoljicu tople prokuvane vode, u 14.00 čašu mleka, u 15.00 čašu biljnog čaja bez šećera, u 16.00 šoljicu supe od mesa, u 17.00 šoljicu tople prokuvane vode, u 18.00 šoljicu tople prokuvane vode, u 19.00 čašu voćnog soka razređenog vodom, u 20.00 šoljicu tople prokuvane vode, u 21.00 šoljicu kefira, ali izaberite onaj s manje od 2 posto masnoće. I tako svaki dan 14 dana, navode ti nadristručnjaci.

Smisao ove dijete je da se podstakne mokrenje, a time i gubitak vode iz organizma - opet iluzija. Kilogrami će se sigurno smanjiti, ali to je uglavnom voda. Bez vežbanja i stimulisanja mišića na rad nema ni gubitka masti. Što više mišića, to manje masti.

Limun dijeta - do čira za svega nekoliko dana

Jedna od kontroverznijih i opasnijih dijeta je limun ili limunada dijeta. Evo što kažu njeni autori: limunada dijeta traje 10-14 dana. Za dve nedelje gubite i do 9 kilograma viška težine. Limunada se priprema u posudi s dva litra tople vode u koju se iscedi sok od tri limuna, doda se 14 kašika javorovog sirupa i pola kašičice ljute paprike. Dobro promešajte. Limunadu morate da pijete u malim gutljajima svaki put kada se javi osećaj gladi. Sok od limuna omogućava da se telo oslobodi toksina i masti, javorov sirup će obezbediti neophodne kalorije, vitamine i elemente u tragovima, a ljuta paprika će stimulisati metabolizam.

Druga pića koje unosite tokom dana, uključujući slanu vodu i zeleni čaj, podstaći će izbacivanje toksina iz tela. Da biste telu obezbedili potrebnu energiju, dnevno treba popiti 8-12 čaša limunade, navode autori ove dijete.

Reč lekara: "To je izuzetno opasno. Na ovo mogu da nasednu samo naivne osobe, posebno mlade devojke koje će učiniti sve da skinu koji kilogram. Takođe, ova dijeta može kod nekih da izazove i akutni čir jer je toliko unošenje limunske kiseline u toku 14 dana, bez uzimanja hrane, suluda ideja. Obavezno izbegavajte ovu dijetu!"

Reč nutricioniste: "Ova dijeta je zaista brutalna. Ovo bi imalo smisla primeniti možda jednom nedeljno (u sklopu neke dobro sastavljene reduktivne ishrane), radi izbacivanja toksina. Pijenjem ove limunade ispraće se sve živo i mrtvo iz creva i sluzokože, a time zdravlje može da se opasno naruši."

Autor: J.B.
Izvor: Magazin.hr
Foto: Aduldej/Freedigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>