Zdravlje

Ljubav

Devet odličnih razloga da počnete zdravije da se hranite

Ukoliko pokušavate da smršate, zategnete se ili prosto da živite zdravije, znajte da zdrava ishrana donosi sa sobom brojne dobrobiti po vas. Bez obzira na to šta vas motiviše, pogledajte devet razloga zbog čega bi trebalo da počnete da se hranite zdravije.

Devet odličnih razloga da počnete zdravije da se hranite



Ovakav način ihrane preporuka je najboljih nutricionista i lekara da svako mršavljenje veće od deset odsto telesne težine nije zdravo. Na svaki kilogram telesne mase možete uneti 25 kalorija.

1. Bićete produktvniji

 
Baš kao vašem autu, i vašem mozgu je potrebno "gorivo" da bi funkcionisalo kako treba. Jedna studija je pokazala da nezdrava ishrana povećava za 66 posto rizik od gubitka produktivnosti. Zdrava hrana i balansirana ishrana omogućavaju vašem mozgu dovoljno "goriva", zbog čega ćete biti produktivniji i energičniji.

 2. Bićete srećniji

Ono što jedemo znatno utiče na moždanu funkciju. Da li ste znali da banane sadrže 10 miligrama dopamina koji poboljšava raspoloženje? Crna čokolada,  puna polifenola, takođe je poznata zbog podstsicanja lučenja serotonina, neurotransmitera na koji ciljano deluju brojni antidepresivi. Ako se stalno osećate depresivno, onda bi trebalo da posetite doktora, ali za razvedravanje užasnog dana, probajte dezert od banane prelivene crnom čokoladom.

3. Nećete biti pod konstantnim stresom

Određena hrana ima sposobnost da smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, u organizmu. Neke studije otkrile su da hrana bogata vitaminom C, omega 3 masnim kiselinama i magnezijumom pomaže u smanjenju nivoa kortizola. Kada je telo u hroničnom stanju stresa, ono uzima zalihe proteina da bi se pripremilo za svoju "borbu". Ako je vaša ishrana bogata proteinima iz ribe i mesa, uspećete da obnovite zalihe i održavate kortizol mirnim.

4. Uštedećete novac

Jednostavni zdravi izbori, recimo zamenjivanje soka vodom, čipsa šargarepom i kompiriće salatom, pomoći će vam ne samo da smršate, već i da uštedite novac. I to ne samo na namirnicama, već i na zdravstvenim uslugama i lekovima. Hranite se zdravo, budite zdravi i sačuvajte novac.
 
5. Ješćete manje

Kada je u pitanju zdrava ishrana, kvalitet prednjači u odnosu na kvantitet. Organizam sporije vari svežu i zdravu hranu, a vi ćete se duže osećati sitim. Samim tim ćete i mršaviti, ali i uštedeti.

6. Poboljšaće vam se čulo ukusa

Verovatno vam polazi voda na usta kad pomislite na burger i krompiriće? Iako je čulo ukusa subjektivno, zdrava hrana može da bude vrlo ukusna ako se pravilno pripremi. Jedna studija je pokazala da se čulo ukusa menja ako jedete manje masne, slane i začinjene hrane, pa ćete vremenom postati osetljiviji na slanu i jaku hranu.

7. Starićete bolje

Zašto biste plaćali skupocene tretmane lica, kada izgled kože može vrlo lako da se poboljša kroz ishranu. Voće i povrće je bogato antioksidansima koji štite vašu kožu. Antioksidansi u svežim borovnicama i omega 3 u lososu pomažu u poboljšanju zdravlja ćelija kože i usporavaju prerano starenje.

8. Bićete zdraviji

Nezdrava ishrana, pogotovo ako pređe u naviku, može da poveća rizik od dobijanja hroničnih bolesti, kao što su rak, dijabetes, gojaznost i srčane bolesti. Ako ne unosite dovoljno proteina, vitamina i minerala koji su potrebni vašem organizmu, vaša mišićna masa ustupiće mesto salu. Neke procene su pokazale da je oko 30 odsto kancera povezano sa lošom ishranom. Jedna studija u kojoj je bilo uključeno 6.000 žena, otkriveno je da su one koje su jele kupus, brokoli, kelj i karfiol, imale manji rizik od dobijanja raka pluća posle menopauze.

9. Živećete duže

Zdrava ishrana može da vam pomogne da izbegnete brojne bolesti. Jedna studija je pokazala da ishrana bogata voćem i povrćem, u kombinaciji sa redovnim vežbanjem, produžava ženama život u sedamdesetim. Takođe, neka istraživanja su pokazala da vegetarijanska ishrana i ishrana koja sadrži manje mesa, može da vam pomogne da živite duže. Osim toga, neki tvrde da orašasti plodovi mogu da pomognu u sprečavanju preuranjene smrti. Bez obzira na to šta izaberete da jedete, zdrava ishrana može da igra značajnu ulogu u određivanju toga koliko dugo ćete živeti.

Autor: J.B.
Izvor: Zenablic.rs
Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>