Svet

Region

Ajrton Sena - legenda Formule 1 za kojim je tugovao ceo Brazil

Ajrton Sena da Silva smatra se jednim od najboljih vozača Formule 1 svih vremena. Legenda auto-moto sporta bio je omiljeni brazilski vozač, a na današnji dan napunio bi 54 godine.

Ajrton Sena - legenda Formule 1 za kojim je tugovao ceo Brazil



Ajrton Sena (Ayrton Senna) ostaće upamćen po svom nenadmašnom talentu za brzu vožnju, pa ga i dan danas smatraju najvećim vozačem Formule 1 u istoriji. Rođen je 21. marta 1960. godine u Sao Paolu i trostruki je šampion Formule. Svoj prvi karting dobio je od oca kada je imao samo četiri godine. Prvu trku odvezao je sa trinaest, a prvu šampionsku titulu osvojio je u timu Meklaren 1988. godine.

Život je izgubio 1. maja 1994. u 34. godini života na trci za "Veliku nagradu San Marina" u Imoli, kada je pri brzini od 330 km/h u sedmom krugu u krivini Tamburelo izgubio kontrolu nad bolidom Vilijamsa Renoa, i udario u betonski zid brzinom većom od 200 km/h. Bio je jedan od najomiljenijih, najperspektivnijih i najboljih vozača Formule 1. Ovaj harizmatični sportista u svojoj karijeri odvezao je ukupno 162 trke, ostvario 41 pobedu i tri šampionske titule (1988, 1990, 1991) i 80 puta se popeo na pobedničko postolje. Odlično se snalazio u teškim vremenskim uslovima pa će i ostati zapamćen po nadimku "Kišni čovek".

Zbog izuzetnih rezultata Sena je po mišljenju mnogih najbolji vozač Formule 1 svih vremena. Uz najveće počasti sahranjen je u Sao Paolu, a prema procenama ispratilo ga je oko tri miliona ljudi. Proglašena je i trodnevna žalost.

Podsetimo, svet se ovih dana moli za život sedmostrukog svetskog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera koji se, nakon povrede glave na skijalištu, već više od deset nedelja nalazi u komi i šanse za oporavak su, nažalost, sve minimalnije.

Autor: B.B.
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>