Zdravlje

Ljubav

Dobar san za zdravo srce

Sedam ili više sati sna tokom noći, uz ostale faktore zdravog života, štiti od srčanog ili moždanog udara, prenosi BBC veliko istraživanje evropskih naučnika.

Dobar san za zdravo srce



Po studiji u koju je bilo uključeno više od 14 hiljada ljudi koji su praćeni više od veka, utvrđeno je da, uz tradicionalne savete o prestanku pušenja, umerenom konzumiranju alkohola, redovnom vežbanju, zdravoj ishrani, i dovoljno sna pridonosi zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati istraživanja evropskih naučnika iz Holandije, Britanije i Norveške objavljeni su u časopisu "European Journal of Preventive Cardiology".

Studijom je ustanovljeno da četiri tradicionalna faktora, prestanak pušenja, vežbanje, zdrava ishrana i umereni unos alkohola, za 57 odsto smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti i za 67 odsto fatalan ishod srčanog ili moždanog udara.

Kad se njima pridodao i peti faktor, najmanje sedam sati sna, u prvom se slučaju rizik smanjio za 65, a u drugom čak za 83 odsto.

Naučnici kažu da će ovaj podatak imati velikog uticaja na javno zdravlje i buduće preporuke o faktorima koji utiču na smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Autor: B.B.
Izvor: Slobodnadalmacija.hr
Foto: healthline.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>