Svet

Region

Promenjen način glasanja na Eurosongu!

Umesto ranijeg načina glasanja gde se prvih deset pesama po mišljenju publike ocenjivalo bodovima od 1 do 12, od ove godine biće ocenjivane sve pesme koje se takmiče na "Eurosongu".

Promenjen način glasanja na Eurosongu!



"Novim načinom glasanja daju se jednake šanse većem broju zemalja. Kako će se u finalu takmičiti 26 pesama, svaki član žirija će svakoj pesmi dodeljivati ocene od 1 do 26. Uzimajući u obzir i glasove publike, ovakvim sistemom glasanja će se postići da one pesme koje u proseku dobiju najviše poena, budu više rangirane od onih koje dobiju samo maksimalne poene od publike", kaže Todorović, urednik domaćeg evrovizijskog portala.

"Ako jedna takmičarska kompozicija od žirija dobije 26 poena (maksimalnan broj bodova), a od publike na primer, jedan poen, to je ukupno 27 poena. Međutim, pesma koja i kod žirija i kod publike bude osrednje vrednovana (na 11. ili 13. mestu) ukupno će dobiti više poena (15+15=30), čime dobija šansu da se bolje plasira u konačnom redosledu", objasnio je Todorović.

Pored ovih izmena u načinu glasanja, i dalje će se primenjivati staro pravilo dodeljivanja bodova od 1 do 12 za prvih deset rangiranih, ali rangiranih po novom sistemu.

Ovaj konfuzni sistem glasanja biće primenjivan tokom celog takmičenja za pesmu "Eurosonga" od 14. do 18. maja u Švedskoj.

Autor: M.P.
Izvor: RTS

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>