Ostalo

Sme�no

Google slavi rođendan Ive Andrića

Najveći svetski pretraživač Google danas je u čast rođenja našeg nobelovca Ive Andrića na svojoj početnoj strani postavio logo sa mostom na Drini.

Google slavi rođendan Ive Andrića



Naime, svetski internet pretraživač označio je logo svoje internet stranice u čast nobelovca Ive Andrića koji je rođen na današnji dan 1892. godine u Docu, kod Travnika. Višegradski most je simbol Andrićevog romana "Na Drini ćuprija" za koji je 1961. godine dobio ovu najprestižniju nagradu za književnost.



Andrić se nakon Prvog svetskog rata bavio diplomatijom, obavljao je poslove pomoćnika ministra spoljnih poslova, poslanika i opunomoćenog ministra u Berlinu. 1945. godine postao je prvi predsednik Saveza književnika Jugoslavije, dok je Nobelovu nagradu za celokupno životno delo dobio 1961. godine.

Pored pomenutog romana, Andrić je upamćen i po delima: "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Omer-paša Latas", "Ex ponto", "Put Alije Đerzeleza", "Gospođica" i drugim.



Jedini srpski nobelovac preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

U času smrti imao je nepune 83 godine, a u Andrićevoj beležnici je ostao zapis: "Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čoveka strah. A kod književnika i svakog ''javnog radnika'' dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju...".

Srbija je ove godine obeležila dva jubileja - 100 godina od objavljivanja Andrićevog prvog književnog rada (u časopisu "Bosanska vila") i 50 godina od kako je dobio Nobelovu nagradu, a danas i 120 godina od njegovog rođenja.

Autor. B.B.
Izvor: Novosti
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>