Region

Svet

Region

Bata Živojinović doživeo težak moždani udar

Jedan od najpoznatijih srpskih glumaca Velimir Bata Živojinović (79) doživeo je težak moždani udar. Proslavljeni glumac leži u Specijalnoj bolnici za lečenje cerebrovaskularnih bolesti „Sveti Sava", gde se lekari te zdravstvene ustanove bore za njegov život.

Bata Živojinović doživeo težak moždani udar



Živojinović je, moždani udar doživeo u utorak i za dva dana, koliko je vezan za krevet, uprkos svim naporima konzilijuma vrhunskih lekara, prognoze su obeshrabrujuće.

Izvor  iz bolnice „Sveti Sava" rekao nam je da nije u komi, ali da je zdravstveno stanje čuvenog Valtera veoma ozbiljno.

"Za dva dana, koliko leži kod nas, teško je prognozirati da li će preživeti ili ne, ali zasad mu je zdravlje dosta ugroženo. Imao je baš težak moždani udar. Pospan je i teško komunicira" - priča izvor Pressa.

Bata je, podsetimo, ranije imao srčanih problema, a to je, kako saznajemo, sa ostalim faktorima rizika doprinelo teškom obliku šloga.

"On je preživeo infarkt koji mu je mnogo oštetio srce, a i krvni sudovi su mu bili u lošem stanju. Dijabetičar je, a za razliku od kardiovaskularnih problema, gangrenu koju je lečio potpuno je sanirao i njeni tragovi se uopšte ne vide" - kaže izvor.

Uz Batu su sve vreme supruga Lula (sa kojom se nedavno oženio u crkvi u 78. godini života), sin i ostali članovi njegove porodice, a ćerka Jelena, koja se trenutno nalazi na Kubi, sprema se da dođe.

Legenda srpskog glumišta infarkt je preživeo oktobra 2006. Posle hospitalizacije u Kliničkom centru Srbije najpoznatijem filmskom partizanu, koji je onda bio u ozbiljnoj životnoj opasnosti, u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje" urađene su dve operacije - proširenje arterija, a ugrađen mu je i dvostruki bajpas.

Desnu nogu, koju je nagrizala gangrena i za koju je jedino rešenje zvanične medicine bila amputacija, Bata je još pre tri godine poverio kubanskim lekarima. Susret s njima, međutim, bio je neizbežan i krajem prošle godine, kada se zdravstveno stanje noge koju je povredio na snimanju filma „Led" pogoršalo. Tada je legendarni glumac uspeo da se izbori sa tom opakom bolešću. U zemlji tompusa izlečio ga je profesor Montekin, koji je od tumora lečio i Uga Čavesa.

"Pre odlaska na Kubu poslao sam tamošnjim doktorima snimke desne noge, koju sam povredio na snimanju filma „Led". Odmah je bilo jasno da je reč o gangreni na istoj nozi kao i ranije. Profesor Montekin, koji me je i prvi put izlečio pre pet godina, prvo mi je očistio ranu, a onda mi je dao vakcinu protiv gangrene i još dvadesetak injekcija za poboljšanje cirkulacije. Sutradan na pregledu je bio iznenađen kako je sve to dobro izgledalo. Naravno, kasnije je nastavio sa lečenjem i previjanjem. Može se reći da me je izlečio za jedan dan" - ispričao je u januaru Živojinović za Press, neposredno po povratku sa Kube, gde je proveo 25 dana. 

Izvor: Press
Foto: Press

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>