Region

Svet

Region

Knjiga Žarka Lauševića obara sve rekorde (Video)

Interesovanje za autobiografiju Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" se ne smanjuje, a knjiga će do nove godine dostići rekordan tiraž od 200.000 prodatih primeraka!

Knjiga Žarka Lauševića obara sve rekorde (Video)



Glumac koji već 18 godina režijom tragičnih životnih okolnosti nije prisutan na domaćoj sceni, svojom knjigom "Godina prođe, dan nikad", u kojoj je pomešao i zgusnuo autobiografiju, roman, dnevnik, zatvorsku hroniku, progovorio je ponovo, glasom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Za nepunih mesec dana od izlaska iz štampe, ispovest popularnog glumca postala je književni hit godine, kulturni i društveni fenomen. Prvo izdanje u tiražu od 50.000 primeraka bukvalno je razgrabljeno za nekoliko dana.

Na zahtev mnogobrojnih čitalaca izašlo je odmah i drugo, u tiražu od 70.000 primeraka, i skoro da je i ono rasprodato. Zbog sve veće zainteresovanosti čitalačke publike u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, do Nove godine "Novosti" će objaviti i treće izdanje, sa 80.000 knjiga. Tako će "Godina prođe, dan nikad" imati tiraž od 200.000 primeraka, što je za knjigu na srpskom jeziku neverovatna cifra.

Hvaljen, slavljen, nagrađivan i obožavan kao glumac, Laušević sada dobija frenetične aplauze kao pisac. Dirnuo je svojom iskrenom prozom mnogobrojne čitaoce, kolege, prijatelje, kritičare. Svi se slažu sa onom konstatacijom Jovana Ćirilova da talentovan čovek nije talentovan samo za jednu stvar.

Stevan Koprivica, koji je sa Žarkom pripadao istoj generaciji na fakultetu, ističe da je Lauševićeva ispovest, pre svega - vrhunska literatura.

"Reč je o sjajno napisanoj knjizi, i mene je, kao nekog ko se družio sa Žarkom, zaista fasciniralo toliko njegovo literarno umeće. Ova knjiga ne predstavlja pokušaj pravdanja, ona nije ni biografska proza, ona bi se možda mogla nazvati biografskim romanom, ali pisanim po načelima vrhunske literature. Nažalost, ona je u ovom slučaju proizašla iz života", kaže Koprivica, a prenose "Novosti". "Žarko je tako postao tragički junak u antičkom smislu, pišući o sebi i svom usudu."

Reditelj Milan Karadžić zapaža da je Žarkova knjiga vrlo nadahnuto i zrelo napisana, te ju je on, koji sve opisane događaje zna kako iz Žarkove priče tako i iz medija, doživeo kao sasvim novo umetničko delo, kao nešto mnogo više od opisa samih tih zbivanja.



Izvor: Mondo

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>