Region

Svet

Keba: Pravio sam razne gluposti

Dragan Kojić Keba, jedan od naših najslušanijih pevača, još u vojsci je počeo da se bavi muzikom, a bio je jedan od najboljih tadašnjih telegrafista. U to vreme je često pravio gluposti, kako priznaje, a zamalo da postane i padobranac.

Keba: Pravio sam razne gluposti



“Kao mlad bio sam vrlo nestašan, pa su roditelji našli način da me smire tako što su me poslali u vojsku. Prva tri meseca služio sam u Somboru i stvarno mi nije bilo važno koji ću rod biti, a dodelili su mi da budem telegrafista. Moram da priznam da za Morzeovu azbuku do tada nisam ni čuo, a kad sam je savladao, bio sam najbolji u tome”, priseća se Keba.

“Iako sam pobeđivao na svim takmičenjima na kojima su učestvovali korpusi iz skoro svih gradova bivše Jugoslavije, a kao nagradu dobijao odsustva od po 15 dana, zbog svih gluposti koje sam pravio na kraju mi ne bi dali ni ona redovna odsustva. Tako sam jednom u ponoć napravio lažnu uzbunu. Vojnici su obuli čizme i istrčali napolje kad sam pritisnuo dugme za uzbunu, a ja sam se vratio u krevet. U tome mi je pomogao i jedan Makedonac, a kazna nam je bila da kopamo rov u prirodnoj veličini. Makedonac je bio nizak, pa nije mnogo kopao, a ja sam visok preko 180 cm, pa sam se namučio”, priča Kojić.

Keba kaže da mu je neostvarena želja bila da bude padobranac.

“Postoji tu vrlo zanimljiva priča. Posle tri meseca u vojsci, iako sam bio uspešan kao telegrafista, a bio sam i član muzičkog kluba, mnogo mi se dopadalo padobranstvo i kada sam video oglas hteo sam da se prijavim. Međutim, da bih promenio rod, morao sam da budem prekomandovan u Niš, a želeo sam da ostanem u Somboru i samo se zbog toga nisam prijavio. Zanimljivo je da sam nekoliko dana kasnije prekomandovan upravo u Niš, a tada je bilo kasno da se prijavim za padobranstvo. Niš mi je bio suđen”, ispričao je Keba.

Keba nema mnogo prijatelja iz vojske, ali se iz vojničkih dana seća Šerifa Konjevića i Gorana Bregovića.

“Prijatelja iz vojske imam veoma malo, doskora sam u kontaktu bio samo sa Čedom Makedoncem, a sećam se Šerifa Konjevića, koji je služio u Prištini. Međutim, mi smo se sreli u stacionaru u Nišu, gde smo obojica imali upalu pluća, ili smo folirali”, priča pevač kroz smeh i dodaje da je i Goran Bregović služio vojsku sa njim. “ U isto vreme je i Brega služio vojsku u Nišu, mada ga nisam sreo, to sam samo čuo”, kaže Keba.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>